Helsingin Sanomien haastattelemien oikeustieteilijöiden mukaan työeläkeyhtiöiden asema saattaa olla laiton - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HS: Työeläkeyhtiöiden asema ehkä laiton

Oikeustieteilijät ovat huolestuneita työeläkeyhtiöiden perustuslaillisesta asemasta, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

6.12.2013 11:10 | Päivitetty 6.12.2013 11:09

Työeläkeyhtiöillä on Suomessa paljon valtaa. Ehkä liiankin paljon, sanovat oikeustieteilijät Helsingin Sanomille (HS).

Työeläkeyhtiöiden perustuslaillinen asema herättää huolta, koska ne vastaavat niin suurelta osin sosiaaliturvaan kuuluvista työeläkkeistä. Perustuslain mukaan merkittävä julkisen vallan käyttö kuuluu vain viranomaiselle.

HS:n haastatteleman akatemiaprofessori Kaarlo Tuorin mukaan työeläkeyhtiöiden perustuslaillisesta asemasta pitäisi tehdä selvitys. Hänen mukaansa työeläkeyhtiöt käyttävät merkittävää julkista valtaa päättäesään eläkkeistä.

Myös Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen on samaa mieltä. Hänen mukaansa on "kiistatonta", että työeläkeyhtiöt käyttävät suurta yhteiskunnallista valtaa.

Myös valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén ja Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professorin Veli-Pekka Viljanen pitävät työeläkeyhtiöiden asemaa ongelmalisena.

Viljasen mielestä olisi yksilön oikeusturvan kannalta parempi, jos työeläkeyhtiöiden tehtävät siirrettäisiin viranomaisille, kirjoittaa HS.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?