Tohtori Tuho varoittaa asuntokuplasta Suomessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tohtori Tuho varoittaa asuntokuplasta myös Suomessa

Asuntokuplat ovat ilmaantuneet takaisin kartalle monissa maissa, sanoo "Tohtori Tuhona" tunnettu ekonomisti Nouriel Roubini.

Nouriel Roubini

3.12.2013 14:03 | Päivitetty 3.12.2013 14:01

Nouriel Roubini kirjoittaa asuntokuplista Project Syndicaten blogissaan.

Hän on huolestunut, sillä asuntokuplat laukaisivat maailmanlaajuisen finanssikriisin vuosina 2008-2009 ja kriisiä seurasi ankara taantuma.

Tuolloin kupla oli Yhdysvaltojen, Britannian, Espanjan, Irlannin, Islannin ja Dubain asuntomarkkinoilla. Kuplia edesauttoi leväperäinen rahoitusmarkkinoiden sääntely ja valvonta sekä alhaiset korot.

– Nyt viisi vuotta myöhemmin, nähdään merkkejä ainakin vaahdosta - jos ei suorastaan kuplista Sveitsin, Ruotsin, Norjan, Suomen, Ranskan, Saksan, Kanadan, Australian, Uuden-Seelannin ja Iso-Britannian asuntomarkkinoilla.

Merkkejä asuntokuplista on Roubinin mukaan myös kehittyvillä markkinoilla kuten Hongkongissa, Singaporessa, Kiinassa ja Israelissa sekä Turkin, Intian, Indonesian ja Brasilian suurkaupungeissa.

Setelipaino käy ja matalat korot jylläävät

Asuntokuplaa näissä maissa enteilevät nopeasti nousevat asuntojen hinnat, kasvava asuntohintojen suhde tuloihin ja korkea asuntovelkaisuus. Alhaiset korot antavat kuplille potkua. Elvyttävä politiikka työntää markkinoille rahaa, joka nostaa muun muassa asuntojen hintoja.

Keskuspankit ovat hyvin varovaisia käyttämään korkoasetta kuplien näännyttämiseksi. Sen sijaan useimmat maat käyttävät esimerkiksi lainakattojen tyyppisiä rajoituksia ja kireämpää valvontaa keinona torjua asuntomarkkinoiden ”vaahtoamista”.

Roubinin mukaan rajoituksia tarvitaan, mutta ne eivät riitä asuntokuplien torjuntaan niin kauan kun sekä lyhyen että pitkän ajan korot ovat näin alhaalla.

Kupla voi vielä suurentua

Roubini arvelee, että maailmantalouden uusi asuntokupla ei ehkä puhkea juuri tällä hetkellä, vaan sillä on edelleen mahdollisuus kasvaa löysän rahan sekä inflaatiolta suojautumisen vuoksi.

Roubinin mukaan monissa maissa tilanne onkin kuin hidastettu filmi edellisestä asuntokuplan puhkeamisesta.

– Mitä korkeammat asuntojen hinnat, sen kovempi pudotus ja sitä suurempi haitta taloudelle ja rahoitusmarkkinoille, kun kupla puhkeaa, Roubini kirjoittaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?