Amerikan alet johtivat nujakointiin – "ei Suomessa"

Amerikkalaiset tiedotusvälineet ovat näyttäneet viikonlopun alekauden avauksesta videoita, jossa raivon valtaan ajautuneet kansalaiset tönivät toisiaan alelaarin äärellä. Suomessa ilmiötä ei vielä tunneta.

2.12.2013 16:36 | Päivitetty 2.12.2013 16:35

Yhdysvalloissa joulun myyntisesongin perinteinen aloitus Black Friday eli ”musta perjantai” on lisännyt kauppojen turvajärjestelyjä.

Alennuksista huumaantuneet amerikkalaiset ovat ajautuneet jopa nujakoimaan parhaimmista aletuotteista.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan jotkut ketjut, kuten Wal-Mart, turvautuvat kiintiöihin, jotta ostokiihko ei tulvisi yli äyräiden.

– Aina kun yli 22 miljoonaa ihmistä kerääntyy yhteen, esiintyy käyttäytymistä, josta ei voi olla ylpeä, kommentoi Wal-Martin Yhdysvaltojen toimintojen johtaja Bill Simon.

Viime viikonloppuna poliisi pidätti New Jerseyssä Wal-Martissa naisen, joka oli sylkenyt toisen päälle ja miehen, joka oli kiljunut törkeyksiä toiselle.

Useissa amerikkalaisissa ostoskeskuksissa tavataan mustana perjantaina myös tavallista enemmän päihtyneitä.

Suomessa joukkohysteriaa on tavattu lähinnä Stockmannin Hullujen päivien yhteydessä.

Täällä ei ole samanlaista alekauden yhteislaukausta kuin Yhdysvalloissa, vaikka jotkut kaupat ovat ottaneet mustan perjantain teemaksi mainostamisessaan.

– Tällaista käytöstä ei ole Suomessa, sillä meillä se ei ole samanlainen markkinapäivä kuin Yhdysvalloissa. Jos suuri kauppakeskus avataan, voi olla ruuhkaa, kuten jonoa ja pientä tönimistä, ei muuta, kommentoi Kaupan liiton asiamies Matti Räisänen Taloussanomille.

– Muu häiriköinti liittyy pääsääntöisesti myymälävarkauksiin. Jokainen myymälävarkaus, jossa varas jää kiinni, on tietynlainen häiriötilanne, Räisänen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?