Ruotsalaisautoilijoiden näkökyky osoittautui heikoksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

DI: Ruotsissa on miljoona vaarallista autoilijaa

Kuvituskuva
Julkaistu: 1.12.2013 9:34, Päivitetty 1.12.2013 9:34

Ruotsin liikenteessä ajaa melkein miljoona autoilijaa, jotka ovat vaaraksi muille tielläliikkujille. Dagens Industri-lehden mukaan osa näistä riskikuskeista tarvitsisi vahvat silmälasit pärjätäkseen liikenteessä talvipimeällä.

Ruotsissa järjestettiin lokakuussa suuri autoilijoiden näkökatsastus, jonka tulokset ovat nyt pelästyttäneet liikenneviranomaisia.

Pimeänäkötestiin osallistuneesta runsaasta 2700 kuljettajasta yli 15 prosenttia osoittautui jollain tavalla hämäräsokeaksi tai odottamattoman taittovirheelliseksi. Monella silmälaseja käyttävälläkin nykyisten lasien voimakkuudet olivat pahasti pielessä.

Tämä aiheutti kuljettajille suuria virheitä muun muassa etäisyyden ja nopeuden arviointiin sekä muiden liikkujien havaitsemiseen.

Dagens Industri -lehden mukaan maan katsastuslaitos arvioi, että Ruotsin runsaan 6,1 miljoonan ajokortillisen joukosta löytyisi yli 900 000 ihmistä, jotka ovat käytännössä hämärän tullen ajokelvottomassa kunnossa.

Ruotsalaisautoilijoilla oli lisäksi liian isot luulot omista pimeäajoedellytyksistään.

Testatuista ja huonoja tuloksia saaneista naiskuljettajista joka toinen sanoi etukäteen epäilevänsä hämäränäkökykyään. Sen sijaan miehistä vain 37 prosenttia arveli, että heillä olisi näössä jotain vikaa.

Tuoreimmat osastosta