Katainen: Jos uudistukset eivät riitä, niitä tehdään lisää

Moni hallituksen rakennepaketin uudistuksista on yhä valmistelutasolla. Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan uuden näkeminen ja haasteiden ratkaisu ei ole yksinkertaista.

29.11.2013 18:40 | Päivitetty 29.11.2013 21:17

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan kokoon sorvattu rakennepaketti osoittaa hallituksen olevan toimintakykyinen. Hallituspuolueiden johtajat kiittelivät tiedotustilaisuudessa toisiaan hyvästä ja rakentavasta yhteistyöstä.

Rakennepaketissa on neljä päälinjaa, jotka kattavat kuntien vaikean taloustilanteen tasapainottamisen, Suomen ikärakenteen muutosten aiheuttamat haasteet, rakenteellisen työttömyyden korjaamisen sekä talouskasvun uudistaminen ja kasvun mahdollisuuksien parantaminen.

Katainen painotti, että Suomen valtiontalouden ongelmat ovat syntyneet vuosien kuluessa vähitellen. Uuden näkeminen ja haasteiden ratkaisu ei ole yksinkertaista.

– Joku voi kritisoida rakennepakettia, mutta päätöksiä on osattava vain tehdä, Katainen totesi.

Kataisen mukaan paketin uudistukset vaativat uutta lainsäädäntöä ja aktiivista toimeenpanoa, asiat eivät ratkea itsestään.

– Osa uudistuksista on konkreettisia, osa vaatii vielä jatkovalmistelua. Kehysriihen alla arvioidaan taas valmistelutasoa ja tehdään uusia päätöksiä. Jos suunnitellut toimet ei riitä, niitä tehdään lisää.

Kataisen mukaan keväällä saattaa olla edessä uusia leikkauksia

– Jos rakenteita ei uudistettaisi niin edessä olisi vain leikkausten tie. Nyt kannetaan huolta pidemmän aikavälin uudistuksista, keväällä tehdään edelleen sopeutusta jos on tarpeen, Katainen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?