Ilmalämpöpumppu ei tästä juuri parane - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ilmalämpöpumppu ei tästä juuri parane

Julkaistu: 28.11.2013 18:32, Päivitetty 28.11.2013 18:28

Kauppoihin tulee jatkuvasti uusia malleja, se pätee ilmalämpöpumppuihin siinä kuin muihinkin vempeleisiin. Tuleeko vuoden tai parin päästä aivan vallankumouksellisen tehokas ja loistava megapumppu?

Tuskinpa. Ainakaan Lämpöpumppupäiville torstaina kerääntyneet alan ihmiset eivät tunnu odottavan mitään kovin ihmeellistä.

– Perustekniikasta alkaa olla aika pitkälti puristettu ne tehot, mitä siitä saadaan, sanoo Mikko Sandberg maahantuoja Scanofficesta.

Eri valmistajilta tulee uusia malleja noin kolmen vuoden välein. Uusimpien hyötysuhteet ja lämmitystehot ovat Sandbergin mukaan kyllä hieman parantuneet, ja pumpuista on nykyään hyötyä myös kovilla pakkasilla.

Eri valmistajat ovat viime vuosina kasvattaneet sisäyksiköiden lämpöä luovuttavaa pinta-alaa. Ja voisivat kasvattaa lisääkin, mutta sillä olisi hintansa. Pumpusta tulisi melkoinen rotisko, jollaista harva toivoisi kotiinsa.

Puhallustehon lisääminen tarkoittaisi myös kovempaa käyntiääntä. Ja sen puhaltaman ilmamäärän kasvattaminen vetoa.

Suuriin tiloihin on toki omia, tehokkaampia laitteitaan omine kylmänaineineen, mutta ne eivät sovi kotikäyttöön. Laitteet ovat räjähdysherkkiä ja vaativat putkistoltaan aivan toisenlaista paineensietokykyä, sanoo Jukka Maunuksela Kaukomarkkinat-yhtiöstä.

Maunukselan arvio ilmalämpöpumppujen kehityksestä käykin yksiin Sanbergin näkemysten kanssa.

– Kotikoneissa ei varmasti tapahdu viiteen vuoteen mitään, Maunuksela sanoo.