Yksinkertainen testi paljastaa, sopiiko ilmalämpöpumppu kotiisi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yksinkertainen testi paljastaa, sopiiko ilmalämpöpumppu kotiisi

Julkaistu: 28.11.2013 17:42, Päivitetty 28.11.2013 20:14

Se tuoko ilmalämpöpumppu säästöjä, riippuu ainakin talon pohjaratkaisusta, ensisijaisesta lämmitystavasta ja ilmanvaihdosta. Onneksi asian voi testata helposti ja nopeasti.

Jos koti on sokkeloinen kaukolämpötalo ilman koneellista ilmanvaihtoa, ilmalämpöpumpun voi melko todennäköisesti jättää kauppaan. Mutta ei se aivan niin yksinkertaista ole.

Mutta asia kerrallaan. Ensimmäisenä siis lämmitys.

– Kaukolämpötaloon ei ole mitään järkeä lähteä asentamaan ilmalämpöpumppua lämmityksen takia, sanoo lämpöpumppuja maahantuovan Scanofficen hallituksen puheenjohtaja Mikko Sandberg.

Kaukolämpö kun on niin halpaa, ettei sillä saa kunnon säästöjä.

Jos koti lämpenee sen sijaan sähköllä tai öljyllä, pumppu on hyvä apuri. Mutta silloinkin talon muoto ja ilmanvaihto vaikuttavat siitä saatavaan hyötyyn.

– Jos talo on vielä hirveän sokkeloinen, ilmalämpöpumppu on käytännössä vain pieni mukavuuslaite jäähdyttämään kesällä, sanoo Raido Bitter, joka hoitaa teknistä tukea ja myyntiä Refair-yhtiössä.

Ovi auki jaaistimaan

Yleensä ilma kiertää kuitenkin yllättävän hyvin, myyntipäällikkö Jukka Maunuksela Kaukomarkkinat-yhtiöstä vakuuttaa. Esimerkiksi tyypillisessä rintamamiestalossa ilma kiertää ympyrää.

Jossain raja toki vastaan jossakin, Maunukselan mukaan 70-lukulaisessa L-kirjaimen muotoisessa tasakattotalossa.

– Jos se on siellä olohuoneen päässä, ei se sinne saunan eteiseen enää jaksa työntää.

Asian arvioitiin ei kuitenkaan tarvita korkeampaa matematiikkaa, Maunuksela lohduttaa. Se selviää hyvinkin käytännöllisellä kokeella.

– Jos avaat ulko-oven pakkasella ja tunnet, että pakkasilma tulee lattiaa pitkin sisälle, kyllä ilmalämpöpumppukin sitä sen verran kuljettaa.

Vaikka pohjaratkaisu ei olekaan suotuisin mahdollinen, uusin tekniikka voi tuoda avun. Markkinoille on hiljattain tullut lämmönsiirtimiä, Sandberg lisää.

Lämmönsiirrin on sisäoven yläpuolelle asennettava ritilä, joka puhaltaa ilmaa lämpimästä tilasta viileään vaikka ovi olisi kiinni.  

Ja vaikka pohja olisi sopiva, tehon pystyy pilaamaan asentamalla puhaltimen väärään paikkaan. Ahtaasta eteisestä ilma ei pääse kiertämään, vaan sen pitäisi olla mahdollisimman keskeisellä paikalla.