Ravintola-alan tuskaa – lasti Virosta laittomiin bileisiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ravintola-alan tuskaa – lasti Virosta laittomiin bileisiin

Suomalaisten alkoholinkulutus ei kulje niitä uomia, joita matkailu ja ravintola-ala toivoisi.

26.11.2013 17:21 | Päivitetty 26.11.2013 17:24

Erityisesti alkoholin vähittäiskulutus, mutta myös hieman anniskelukulutus ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan laskeneet. Matkustajatuonti Virosta on kasvanut.

– Virallisissa kokonaiskulutuksen tilastoissa näyttää siltä, että kulutus on vähän laskenut, mutta siihen eivät nyt tahdo uskoa oikein muut kuin terveysviranomaiset. Se on kipupiste, Matkailu- ja Ravintolapalvelyt ry:n (Mara) ekonomisti Jouni Vihmo sanoo. – Ei ravintola-alaa kiinnosta muutama kahvikonjakki, vaan nämä isot lastit, jotka päätyvät harmaan talouden paikkoihin ja muualle kuin omaan käyttöön.

Vihmon mukaan paljon kuulee puhetta tilanteista, joissa firman pikkujouluihin on tuotu laittomasti suuria satseja alkoholia.

Synttärit ja yritystilaisuudet ovat Vihmon mukaan vähentyneet voimakkaasti viiden viime vuoden aikana. Laittoman anniskelun paikat ovat lisääntyneet, ja niissä myydään juuri Viron viinaa.

Ravintoloita menossa nurin

Matalasuhdanne jatkuu Maran suhdannekatsauksen mukaan myös ensi vuoden. Sen vaikutusta ravintoloihin on Vihmon mukaan vaikea arvioida.

Ravintolat eivät kaadu konkursseihin, vaan ne lopetetaan tai myydään eteenpäin, jos kauppa ei käy. Alan tuskaa lisää se, että aukioloaikojen pelätään näivettävän ravintoloita.

Suomalaiset juovat Maran käsityksen mukaan yhä enemmän "kaduilla, kodeissa ja harmaan vyöhykkeen yöravintoloissa".

– Ihan selvä kyllä on, että ensi vuonna nähdään sekä konkursseja että lopettamisia. Määriä on vaikea arvioida.

– Lopettamisia on tietysti niissä ravintoloissa, joiden myynti painottuu juomapuolelle.

Maran mukaan anniskelumyynnin osuus laskee ensi vuonna historiallisen alas, alle 10 prosenttiin kokonaiskulutuksesta. Tänä vuonna, tammi–syyskuussa, ruokamyynti supistui noin prosentin, ja alkoholimyynti neljä prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?