Tutkimus: iPhone on Suomen suosituin älypuhelin

iPhone on nyt sekä asiakastyytyväisyydellä että ostouskollisuudella mitattuna Suomen suosituin älypuhelin. Peruspuhelimissa Nokia on edelleen ykkönen.

25.11.2013 10:51 | Päivitetty 25.11.2013 11:22

Elektroniikkayhtiö Applen iPhone-puhelimen suosio on vahvistunut Suomessa tänä vuonna reippaasti.

iPhonen käyttäjien tyytyväisyys ja uudelleenostohalukkuus ovat huomattavasti korkeammat kuin Nokian puhelinten käyttäjien, kertoo tutkimusyhtiö EPSI Ratingin Matkapuhelinmerkit 2013 -tutkimus.

Eteläkorealainen Samsung sijoittui vertailussa asiakastyytyväisyydessä kolmanneksi, mutta ohitti Nokian ostouskollisuudessa.

Amerikkalainen iPhone oli tutkimuksen paras puhelin. iPhonen indeksilukemat nousivat asiakastyytyväisyydessä 4,5 indeksipistettä 89,4 :ään ja uudelleenostohaluuukkuudessa 11,0 indeksipistettä 85,4:ään.

Myös Nokian puhelinten asiakastyytyväisyys nousi yhden pisteen, mikä tuotti kakkossijan iPhonen perässä. Asiakkaiden ostouskollisuus puolestaan romahti seitsemän indeksipistettä 71 pisteeseen. Nokia putosi tällä tuloksella vertailun viimeiseksi.

Samsung oli asiakastyytyväisyydessä kolmikon heikoin ja sen indeksilukema laski yhden pisteen 74,1 pisteeseen. Ostouskollisuus puolestaan nousi yli kolme pistettä, mikä nosti sen ohi Nokian.

Peruspuhelinten asiakastyytyväisyydessä Nokia oli 81 indeksipisteellään ylivoimainen Samsungin lähes 74:ään pisteeseen verrattuna. Ostouskollisuudessa Nokia vajosi seitsemän indeksipisettä, mutta johtoasema hiukan ostouskollisuuttaan kasvattaneeseen Samsungiin säilyi kuitenkin.

Trendi Nokialle sama

iPhonen suosion syytä tutkimus ei kerro. EPSI Ratingin tutkimusjohtajan Mats Nybondasin mukaan haastateltavilta kysytään käyttämästään matkapuhelinmerkistä lukumääräiset arviot asteikolla 1–10. Indekseihin luvut muutetaan asteikolle 1–100. Vapaita kysymyksiä ei tutkimuksessa ole.

– Mielenkiintoista tuloksissa on muun muassa se, että iPhonen suosio on nyt poikkeuksellisen korkealla tasolla. iPhonen saamat pisteet ovat omaa luokkaansa verrattuna myös muiden toimialojen asiakastyytyväisyystutkimusten tuloksiin, sanoo Nybondas Taloussanomille.

Kansainväliset tutkimustulokset kertoivat Nokian suosion kehittyneen samalla tavoin myös muualla. Asiakkaat olivat tyytyväisiä puhelimiin, mutta ostouskollisuus oli pudonnut.

EPSI Ratingin kansainvälinen matkapuhelinten tyytyväisystutkimus tehtiin elo-lokakuussa. Puhelinhaastatteluihin vastasi noin 20 000 asiakasta. Tutkimuksen virhemarginaali on 1–3 indeksipistettä suuntaansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?