FT: Iranin talous saa hengähdystauon talouspakoitteista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Iranin talous saa hengähdystauon talouspakotteista

Iranilaiset toivovat, että länsimaiden kanssa solmittu ydinohjelmasopimus tuo helpotusta lamasta kärsivän maan talousongelmiin.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kertoi viikonloppuna sopimuksesta Iranin kanssa.­

25.11.2013 8:54 | Päivitetty 25.11.2013 9:28

Iranin ja länsimaat pääsivät sunnuntaina Genevessä sopuun Iranin ydinohjelmasta. Iranissa toivotaan nyt, että länsimaiden ydinvoiman vastaisten talouspakotteiden hellittäminen toisi apua maan taloiuden ahdinkoon, kirjoittaa talouslehti Financial Times.

Iran kärsii rakettimaisesta inflaatiosta, lamasta ja korkeasta työttömyydestä. Maan  hallitus ja elokuussa virkaansa astunut presidentti Hassan Rouhani saavat ydinohjelmasopimuksesta tärkeän hengähdystauon ja tukea maan talouden kehittämiseen.

Sopimuksen mukaan länsimaat  höllentävät taloupakotteitaan  noin seitsemän miljardin, eli hieman yli viiden miljardin euron edestä seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Iran puolestaan  sitoutuu laskemaan uraanin rikastusastettaan, rajoittamaan rikastuslaitosten määrää sekä eliminoimaan 20-prosenttiseksi rikastetun uraanin varastojaan. Myös ydinpommin raaka-aineen plutoniumin valmistamiseen soveltuvan Arkin raskasvesireaktorin rakennustyöt keskeytetään.

Kahden viime vuoden  aikana Iranin valuutan rialin kurssi on pudonnut 50 prosenttia dollariin verrattuna, kun maan ulkomaiset valuuttavarannot on jäädytetty osana ydinvoimaa vastustavia talouspakotteita. Jäädytettynä on noin 50 miljardin dollarin arvosta valuuttaa. Myös Iranin öljytulot ovat pudonneet talouspakotteiden vuoksi puolella.

Muutaman tunnin kuluttua ydinohjelmasopimuksen solmimisesta Iranin valuutta rial oli vahvistunut kaksi prosenttia dollariin nähden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?