Nyt se on tutkittu: Vähäpäästöisin lounas - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lounasaterioiden ilmastovaikutuksissa jopa 20-kertaiset erot

Lounasaterioiden ilmastovaikutuksissa on suuret erot. Esimerkiksi porsaan palapaisti on vähäpäästöisempää kuin jauhelihakastike. Bataattikeitto on puolestaan huomattavasti parempi valinta kuin lihakeitto.

20.11.2013 15:31 | Päivitetty 20.11.2013 15:31

Suomalaisen kulutuksen ilmastovaikutuksista neljännes syntyy ruuasta. Hiilidioksidipäästöjä voi karsia valitsemalla lounaaksi vähäpäästöisiä ruoka-aineita – ja silti saada riittävän määrän energiaa ja ravintoaineita.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) Ilmastolounas-hankkeessa on löydetty isoja eroja ruoka-aineiden päästövaikutuksissa.

Esimerkiksi kuormittavimman pääruuan vaikutukset olivat 20-kertaiset vähiten kuormittavaan pääruokaan verrattuna. Kuormittavimman salaatin päästöt olivat neljä kertaa suuremmat kuin vähiten kuormittavan.

– Pääruuan ja salaatin koostumuksia muuttamalla voi pienentää merkittävästi ateriakokonaisuuden ilmastovaikutusta ilman, että aterian ravitsevuus kärsii, kertoo hankkeen vastuututkija Hannele Pulkkinen MTT:n tiedotteessa.

Kalaa, juureksiaja kaalia lautaselle

MTT tutki kolmessa lounasravintolassa 81 aterian ilmastovaikutukset. Kasvisaterioilla ne olivat selvästi keskimääräistä pienemmät. Salaattiraaka-aineista pienimmät ilmastovaikutukset oli juureksilla ja kaalilla.

Niissä kasvisaterioissa, joissa oli käytetty juustoa, kermaa ja uusiutumattomalla energialla talviaikaan kasvatettuja kasvihuonekasviksia, ilmastovaikutukset olivat kuitenkin keskimääräistä korkeammat.

Kun kasvihuoneissa käytetään uusiutuvaa energiaa, ilmastovaikutukset laskevat avomaatuotteiden tasolle. Pohjoinen kasvihuonetuotanto on MTT:n mukaan myös muilla tavoin eteläeurooppalaista vastuullisempaa, sillä esimerkiksi Espanjan viljelmillä kulutetaan kohtuuttomasti alueen makean veden varantoja.

Kala-ateriat menestyivät vertailussa hyvin lukuun ottamatta joitakin lohiaterioita.Lihaa voi syödäkohtuullisesti

Naudanlihan syöminen kuormittaa ympäristöä enemmän kuin sian- tai broilerinlihan syönti. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi porsaan palapaisti vähäpäästöisen salaatin kera oli ilmastovaikutuksiltaan alle keskiarvon, kun taas jauhelihakastikeateria oli asteikon keski- tai yläpäässä.

MTT suosittelee syömään lihaa kohtuullisesti. Ympäristökuormaa voi pienentää myös syömällä vain oman energiantarpeen verran ja välttämällä ruokahävikkiä.

Ilmastoystävällisiä lounaista testataan keväällä 2014 hankeyritysten ravintoloissa. Mukana ovat muun muassa Fazer, ravintolakoulu Perho ja HYY Ravintolat.Kymmenen lounasta vertailussa- mukana pääruoka, salaatti, maito ja leipä

1= pienimmät ilmastovaikutukset10= suurimmat ilmastovaikutukset

1.    Bataattisosekeitto2.    Seiti, purjosipuli3.    Kasvispasta4.    Porsaan palapaisti5.    Purjo-perunasosekeitto6.    Kotijuustosalaatti7.    Uunilohi8.    Broilerin rintaleike9.    Porsaanleike10.  Lihakeitto

Lähde: MTT

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?