Nopea nousu, nopea romahdus: Uusi Bitcoin-kupla paisuu?

Bittiraha löi taas uusia ennätyksiä. Kasvun kestävyys mietityttää.

20.11.2013 9:56 | Päivitetty 20.11.2013 9:57

Bitcoin-virtuaalirahassa nähtiin nopea kupla ja romahdus huhtikuussa. Silloin bitcoinin arvo kävi korkeimmillaan noin 230 dollarissa. Tämän jälkeen arvo tasaantui 100–150 dollarin tuntumaan.

Nyt on käynnissä uusi hurja nousu, jonka lukemat ovat paljon korkeammalla tasolla.

Bitcoinin arvon reipas nousu alkoi noin kuukausi sitten. Bitcoin charts -palvelun mukaan viime viikon keskiviikkona valuutan arvo nousi jo 400 dollariin.

Sen jälkeen nousun vauhti on vain kiihtynyt. Hurjin päivä nähtiin maanantaina, kun bitcoinin arvo paisui reilusta 500 dollarista noin 800 dollariin. Yksi syy nousuun oli Yhdysvaltojen kongressin pitämä bitcoin-kuuleminen, jossa virtuaalivaluuttaan suhtauduttiin melko myönteisesti.

Hurja nousuvauhti ei voi jatkua loputtomasti. Tiistaina aamulla itse asiassa nähtiin nopea romahdus. Bitcoin chartsin lukujen mukaan valuutan arvo nousi ensin noin 840 dollariin, ja romahti sitten noin 630 dollariin.

Myöhemmin tiistaina bitcoinin kurssi heilui voimakkaasti. Rahan arvo liikkui noin 750 dollarin tuntumassa (noin 560 euroa).

Kukaan ei voi ennustaa, miten bitcoinin arvolle käy pidemmällä aikavälillä. Hinnat saattavat nousta, sillä bitcoinien määrä ei kasva nopeasti. Tilanne on toinen monissa perinteisissä valuutoissa, joissa keskuspankit lisäävät vauhdikkaasti rahan määrää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?