USA:n viranomaiset kehuivat Bitcoinia – arvoi löi ennätykset

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova viranomainen arvioi, että sen pitäisi ryhtyä virtuaalivaluutan vartijaksi.

19.11.2013 12:55 | Päivitetty 19.11.2013 11:15

Virtuaalivaluutta Bitcoin on pätevä sijoitusinstrumentti, johon liittyy sekä etuja että haittoja. Näin arvioivat Yhdysvaltain oikeusministeriö ja arvopaperimarkkinoita valvova SEC-virasto.

Ministeriö ja virasto kertoivat näkökannoistaan Yhdysvaltain kongressin ylähuoneen eli senaatin komitealle, joka järjestää tänään maanantaina kuulemistilaisuuden virtuaalivaluutoista. Uutistoimisto Bloombergin mukaan kannanotot ovat omiaan vauhdittamaan virtuaalivaluutan suosion kasvua.

– Nämä kuulemiset tarkoittavat Bitcoinin pärjäävän pian omillaan. Ne korostavat sitä, että valuutta on todellinen, eikä se ole katoamassa mihinkään, George Mason -yliopiston tutkija Jerry Brito kommentoi Bloombergille.

SEC:n puheenjohtaja Mary Jo White arvioi kannanotossaan, että Bitcoineja kohdeltaisiin luultavasti arvopapereina ja siten ne kuuluisivat viraston valvonnan piiriin. Yhdysvaltain keskuspankki Fed puolestaan kertoi omassa kannanotossaan, ettei sillä ole suunnitelmia valuutan valvomiseksi.

Bitcoinien arvo suhteessa perinteisiin valuuttoihin on ollut viime päivät kovassa nousussa markkinapaikoilla, jotka vaihtavat virtuaalivaluuttaa. Bitstamp-kauppapaikassa yksi Bitcoin maksoi maanantai-iltana 546 Yhdysvaltain dollaria. Kilpailevassa Mt. Gox -pörssissä Bitcoin-kauppaa käytiin puolestaan peräti 640 dollarin hintaan.

Yhtenä syynä arvonnousuun on pidetty verkossa toimineen Silk Road -piilokauppapaikan sulkemista. Bitcoineja maksuvälineeksi hyväksynyt Silk Road tunnettiin muun muassa sivuston kautta tapahtuvasta huumekaupasta. Yhdysvaltain viranomaiset sulkivat piilokaupan lokakuun alussa. Sulkemisen on arveltu vaikuttavan positiivisesti valuutan tulevaisuuteen.

Toisenlaisiakin näkemyksiä on esitetty. Talouslehti Financial Timesin toimittaja Izabella Kaminski arvioi viime päivien arvonnousun kielivän pikemminkin järjestelmän kriisistä kuin optimismista valuutan tulevaisuuden suhteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?