Söitkö juuri lounaan? Olet ehkä oikeistolaisempi kuin ennen sitä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Söitkö juuri lounaan? Olet ehkä oikeistolaisempi kuin ennen sitä

Nälkäisenä olemme todennäköisesti enemmän hyvinvointivaltion ja vasemmistopolitiikan kannalla kuin juuri syöneinä, tutkimus kertoo.

12.11.2013 11:42 | Päivitetty 12.11.2013 11:42

Etkö ole vielä syönyt lounasta ja nälkä jo kurnii? Jos sinulta kysyttäisiin kantaasi hyvinvointivaltioon ja köyhien auttamiseen, olet nyt todennäköisesti enemmän niiden kannalla kuin lounaan jälkeen. Näin päätellään tuoreessa tutkimuksessa, Science Daily kertoo viitaten Psychological Science -lehdessä julkaistuun artikkeliin.

Tutkimuksen mukaan ihminen voi vastata samoihin kysymyksiin eri tavalla riippuen elimistön tilasta.

Jo valistuksen ajoista lähtien on ajateltu, että päätämme poliittisesta kannastamme punnitsemalla vaihtoehtoja huolellisesti. 

– Pyysimme testiryhmäläisiä paastoamaan neljä tuntia ennen kuin annoimme heille Spritea tai sokeritonta Sprite Zeroa. Toisella ryhmällä verensokeri oli korkealla, toisella matalalla, kertoo apulaisprofessori Lene Aarøe Aarhusin yliopistosta. 

Tulokset osoittivat, että vasemmistolaiset ajatukset olivat suositumpia niiden joukossa, joiden verensokeri oli matala. Tuloksista voidaan tutkijoiden mukaan päätellä, että elimistömme tilalla on merkitystä poliittisiin kantoihimme.

Taustalla on tutkija Michael Bang Petersenin mukaan evoluutio: selviytymisemme kannalta on ollut olennaista varmistaa riittävä ruuan saanti. Ihmisyhteisöillä on aina ollut mahdollisuus pyytää apua ruuanhankinnassa paremmin onnistuneilta, jos emme itse ole löytäneet tarpeeksi ruokaa.

Näin ollen nälkäisten suurempi halukkuus tukea hyvinvointiyhteiskuntaa ei johdu niinkään köyhistä huolehtimisesta kuin pyrkimystä saada itselleen lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?