Autoilu muuttuu täysin – vuonna 2050 kaikki autot ovat robotteja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Robottiautoprofessori: "Tämä on täydellinen vallankumous"

Italialaisen robottiautopioneerin mukaan autoilu mullistuu tulevaisuudessa täysin. Vuoteen 2050 mennessä teillä suhaa pelkkiä robottiautoja, uskoo professori Alberto Broggi.

Testiryhmä kokeilee, kuinka robottiauto reagoi jalankulkijaan.

9.11.2013 6:01 | Päivitetty 9.11.2013 10:43

Robottiautojen vallankumous. Sellaiseen uskoo italialainen insinööri ja Parman yliopiston professori Alberto Broggi. Hän itse istui robottiauton kyytiin ensimmäisen kerran vuonna 1997. Ja viime heinäkuussa Broggin kehittelemä robottiauto ajeli itsekseen Italian Parmassa – sekä esikaupungin moottoriteillä että ydinkeskustassa.

– Olemme ajaneet robottiautoilla siitä asti, Broggi kertaa aikaa vuoden 1997 jälkeen. Hän uskoo, että robottiautot mullistavat ihmisten liikkumisen täysin.  

Jo kymmenen vuoden kuluttua robottiautot ajelevat esikaupunkialueilla niille varatuilla kaistoilla, Broggi uskoo, hyvin varmana asiastaan. Kahdenkymmenen vuoden päästä robottiautot ovat vallanneet useampia kaistoja ja niitä käytetään myös kaupunkialueilla.

– Olen varma, että joku päivä kaikki autot ovat autonomisia, joten ajamiselle ei ole enää mitään tarvetta, Broggi sanoo Taloussanomille.

– Puhumme noin kolmestakymmenestä vuodesta. Olemme hyvin lähellä. Tarvitsemamme teknologia on jo käsillä.

Auto tilataanälypuhelimella

Broggi uskoo vakaasti, että tulevaisuudessa autoja ei enää myydä niillä ajeleville kuluttajille. Sen sijaan robottiautoihin ostetaan jäsenyys, ja käyttäjä voi tilata auton tarvittaessa älypuhelimella luokseen. Kun asiakas nousee autosta määränpäässään, auto lähtee hakemaan jotakuta toista.

Professorin mukaan parkkipaikkojakaan ei tarvita, koska autot olisivat käytössä ollessaan koko ajan liikenteessä. Kun tilauksia ei olisi, ne ajaisivat kaupungin ulkopuolelle ja laittaisivat itsensä parkkiin. Autoyhtiöt valmistaisivat edelleen autoja, mutta myisivät niitä eteenpäin auton vuokraajille.

Taksikuskit ja autokoulujen työntekijät menettäisivät työnsä, myöntää Broggi.

– Jokainen vallankumous – kuten teollinen vallankumous – tuo tiettyjä etuja ja tiettyjä haittoja. Osa työpaikoista katoaisi ja osa muuttuisi arvoketjussa korkeammalla oleviin töihin, hän sanoo.  

Robottiautot pelastavatihmishenkiä

Broggi työskentelee sekä tutkijana että robottiautoja kehittävässä firmassa. Häntä ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan motivoi raha.

– Tällä teknologialla voimme pelastaa ihmishenkiä, Broggi sanoo.

Hänen mukaansa Euroopan teillä kuolee joka vuosi 40 000 ihmistä. 93 prosenttia onnettomuuksista johtuu ihmisten virheistä.

Robotti tekee päätöksiä kuskin puolesta, ja tähän liittyy Broggin mukaan myös ongelmia. Ne liittyvät siihen, miten auto ohjelmoidaan reagoimaan tiettyihin tilanteisiin.

– Kuvitellaan, että auto ajaa todella kovaa. Yhtäkkiä se huomaa, että tiellä on kolme lasta. Se ei ehdi pysähtyä, Broggi kuvaa mahdollista tilannetta.

Seuraavaksi auton pitää päättää, lyökö se jarrut pohjaan ja ajaa lasten yli, mikä pelastaisi kuskin. Toinen vaihtoehto olisi ajaa tieltä sivuun, jolloin kuski kuolisi. Professorilla ei ole vastausta moraaliseen dilemmaan. Hän toivoisi, että auto tekisi päätöksen, jonka vuoksi pienin mahdollinen määrä ihmisiä kuolisi.

Broggi myöntää, että tuntuu aika hurjalta ajatella istuvansa autossa, joka voi onnettomuuden sattuessa päättää toimia tavalla, joka hyvin todennäköisesti tappaa kuskin.

Auton pitää myös pystyä erottamaan toisistaan kolme lasta ja esimerkiksi hirvi, jotta se ei uhraa kuskiaan eläimen takia.

Scifiävai ei?

Broggin visio robottiautoista voi kuulostaa utopistiselta. Hän ei kuitenkaan ole yksin. Broggin vetämään liikkeeseen ovat lähteneet mukaan jo useat autovalmistajat.

Viime elokuussa Mercedes–Benzin S500–malli ajeli itsekseen sata kilometriä Saksassa. Myös Toyota ja General Motors ovat aktiivisesti mukana. Nissan taas on ilmoittanut tuovansa robottiauton massamarkkinoille vuoteen 2020 mennessä.

Myös raskasta koneistoa valmistavat Tomatsu ja Caterpillar kehittävät automatisoituja laitteita. Jos robottiautojen menestyminen on Broggista kiinni, ei hanke kaadu ainakaan uskoon.

– Tämä teknologia todella muuttaa sen, miltä tulevaisuutemme näyttää. Kaikkihan näin aina sanovat, mutta minä todella, todella uskon tähän, Broggi sanoo.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?