Lyly povaa vaikeita eläkeneuvotteluja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Demokraatti: Lyly ennustaa hankalia eläkeneuvotteluja

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly uskoo, että eläkeneuvotteluista tulee todella vaikeat. Hän sanoo Demokraatissa, että tilanne olisi vielä hankalampi, jollei tupoa olisi saatu aikaan.

8.11.2013 9:09 | Päivitetty 8.11.2013 9:18

Hiljalleen käyntiin pyörähtävät eläkeneuvottelut näyttävät Lauri Lylyn mukaan vaikeilta, koska nyt etsitään kymmeniä vuosia vaikuttavaa ratkaisua.

– Ilman tupoa eläkeneuvotteluista olisi tullut vielä vaikeammat. Tupossa neuvotteluille luotiin tiekartta, ja neuvotteluasetelman kannalta yhtä hankalasta asiasta eli eläkkeiden rahoituksesta sovittiin askelmerkit ensimmäisiksi kolmeksi vuodeksi, Lyly sanoo Demokraatin haastattelussa.

Vaikka eläkejärjestelmä on eri arvioiden mukaan kunnossa, se vaatii Lylyn mukaan "fiilauksia ja pientä tarkistusta" 10–15 vuoden välein.

Reilu viikko sitten julkistettiin valtiovarainministeriön ylijohtajan Jukka Pekkarisen vetämän asiantuntijaryhmän raportti työeläkejärjestelmästä. Se on osa vuoden 2017 eläkeuudistuksen valmistelua.

Keskitetyn työmarkkinaratkaisun saamisen jälkeen osapuolet pääsevät paneutumaan eläkkeisiin. SAK:n hallitus tarkentaa lähiviikkoina keskusjärjestön omat, vuosia valmistellut tavoitteensa eläkeneuvotteluihin.

Eläkeikä on uudistuksen keskeinen asia. Työmarkkinajärjestöt ja hallitus ovat asettaneet tavoitteeksi, että vuonna 2025 eläkkeelle siirryttäisiin 62,4-vuotiaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?