Britannia ajaa työttömiä pakkotöihin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vapaamatkustajat pakkotöihin

Brittihallitus kosiskelee kansansuosiota aikomalla laittaa pitkäaikaistyöttömät pakkotöihin, sillä jokaisen terveen aikuisen pitää elättää itse itsensä eikä olla muiden taakkana.

1.11.2013 7:03 | Päivitetty 31.10.2013 15:22

Itsensä elättämisen periaatteen kanssa useimmat meistä ovat täysin samaa mieltä, sillä me inhoamme vapaamatkustajia, hyväksikäyttäjiä ja keplottelijoita.

Äskettäin Britannian valtiovarainministeri George Osborne sanoi laittavansa pitkäaikaistyöttömät puoleksi vuodeksi pakkotöihin, kursseille tai istumaan työvoimavirkailijan valvovan silmän alla joka ikinen päivä todistamassa työnhakuintoaan. Osborne aikoo lopettaa vastikkeettomien tukien jakamisen – ja kerää ajatuksesta hyrisevää suosiota.

Sillä me inhoamme vapaamatkustajia, hyväksikäyttäjiä ja keplottelijoita. Ja me epäilemme, että etenkin ikuisesti sosiaaliturvan varassa lojuvien joukossa heitä on riittämiin. Pakkotöihin vain!

Mielipidemittauslaitos YouGovin mukaan peräti kaksi kolmasosaa briteistä kannattaa työttömien pakottamista töihin korvaustensa vastikkeeksi. Tekemätöntä työtähän on ihan kamalasti: katujen siivousta, vanhusten ruokkimista, vapaaehtoisjärjestöjen hommia ja ties mitä.

Työpaikat pakkotyöpaikoiksi?

Pitkäaikaistyöttömien pakottaminen töihin, kursseille tai työvoimatoimiston tietokoneille sisältää ajatuksen tukiaiskeplottelijoiden kiinnisaamisesta. Esimerkiksi pimeissä töissä käyvät henkilöt eivät voisi ottaa vastaan pakkotöitä ja menettäisivät siten korvauksensa. Täysin työhaluttomat laiskurit eivät jaksaisi puolen vuoden pakkotyöjaksoa ja menettäisivät korvauksensa.

Tällä tavalla kortistoista siivoutuisi näppärästi kaksi keplottelijaryhmää pois. Jäljelle jäisi silti vielä koko joukko työhaluisia pitkäaikaistyöttömiä, joita pakkotöillä pitäisi pikemminkin auttaa kuin ahdistaa. Työttömän pitäisi saada sellaista kokemusta, jolla hän saa joskus oikean työpaikan.

Siksi pakkotyöpaikan pitäisi olla oikea, vastuullinen työpaikka. Se ei kuitenkaan saisi muuttaa olemassa olevia työpaikkoja pakkotyöpaikoiksi, joissa työntekijä saa palkan sijasta työttömyyskorvausta.

Pannaan vaan työttömät katuja lakaisemaan ja tehdään kadunlakaisijoista työttömiä, jotka sitten pääsevät takaisin hommiinsa työttöminä, ilakoi yksi tuttavani.

Hän osui naulan kantaan. Jos työttömät lakaisevat katuja, kadunlakaisijoista tulee työttömiä. Samoin käy myös vanhuksia ruokkivien keittiöiden väelle. Myös hyväntekeväisyystyöt voivat viedä oikeita työpaikkoja niin julkiselta kuin yksityiseltäkin sektorilta.

Jos pakkotyöt ratkaisisivat työttömyysongelmat, kyllä joku maa tai hallitus olisi keksinyt tämän yksinkertaisen keinon jo aikoja sitten.

Pakkotyöllistetty voitti oikeudessa

Pitkäaikaistyöttömien työllistämisohjelma on jatkoa nuorten työllistämisohjelmalle, jossa työttömät nuoret joutuvat korvaustensa vastikkeeksi töihin. Nuorten ohjelma törmäsi kuitenkin jo alkajaisiksi ongelmiin, kun väkisin Poundland-ketjun myymälään työllistetty Cait Reilly vei tapauksensa oikeuteen.

Museossa vapaaehtoistyössä ollut Reilly ei halunnut supermarketin hyllyjä täyttämään, koska hänen mielestään museotyö oli antoisampaa kuin tarjolla ollut pakkotyö. Reilly voitti tapauksensa ja Britannian parlamentti joutui muuttamaan nuorten työllistämistä koskevia lakeja.

Kaikkien työllistämisohjelmien tarkoitus on periaatteessa hyvä: antaa työhaluisille työkokemusta ja siten mahdollisuuksia saada oikea työpaikka. Siis säästää lopulta valtion ja veronmaksajien rahoja. On hienoa, jos työtön nuori saa edes jonkinlaisen paikan, joka tarjoaa työkokemusta kunnon työpaikan hankintaan.

Kyynikko sisälläni kuitenkin sanoo, että työttömyyskorvauksilla supermarkettien hyllyntäyttäjiksi värvätyt työttömät vievät oikeita työpaikkoja – tai vähintään työtunteja – supermarkettien asiallisesti palkkaamilta hyllyntäyttäjiltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?