Voitolle meni – lue kaikki Nokian tuloksesta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Voitolle meni – lue kaikki Nokian tuloksesta

Vaikka Nokia aikoo hankkiutua eroon puhelimistaan, kummittelevat ne yhä yhtiön tuloksessa. Takavuosien luurikuningas paukutti alkusyksystä voitollisen tuloksen, joka ylitti markkinoiden odotukset. Tuloksesta vastasi etenkin verkkoyksikkö, jonka näkymät ovat auvoisat. Myös puhelinyksikön tappiot kaunistuivat.

29.10.2013 14:11 | Päivitetty 29.10.2013 14:11

Kännykkätoimintonsa myyvän Nokian osakekohtainen tulos ilman kertaeriä parani heinä-syyskuussa, kun tulosta vertaa vuodentakaiseen.

Yhtiö punnersi itsensä voitolle ja osakekohtaista tulosta ilman kertaeriä (ei-IFRS) jäi käteen 0,01 euroa.

Ennustepalvelu SME Direktin haastattelemat analyytikot odottivat nollan tuntumassa liikkuvaa osakekohtaista tulosta. Tulos on selvästi parempi kuin vuosi sitten. Tuolloin tappiota tuli 0,07 euroa osaketta kohden.

Liikevaihtoa Nokia keräsi 5,7 miljardia euroa, kun vuotta aiemmin sitä saatiin aikaan vielä 7,2 miljardia. Kertaeristä putsattua liikevoittoa Nokialle jäi 215 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 90 miljoonaa euroa.

Verkot toivat tuloksen, puhelinten tappiot kaunistuivat

Alkusyksyn kolmena kuukautena Noki myi 64,6 miljoonaa matkapuhelinta. Tämä on selvä pudotus vuotta aiempaan, jolloin puhelimia myytiin 82,9 miljoonaa kappaletta.

Positiivista kuitenkin on, että yhtiön älypuhelinten myynti kasvoi. Älypuhelimia Nokia sai kaupaksi 8,8 miljoonaa kappaletta. Vuotta aiemmin älypuhelimia meni kaupaksi 6,3 miljoonaa kappaletta.

Ohjelmistoyhtiö Microsoftille myytävän laite- ja palveluyksikön kannattavuutta kuvaava liikevoittoprosentti (ei-IFRS) kaunistuikin -1,6:een vuodentakaisesta -7,1:stä.

Koska yhtiö on luopumassa kännyköistään, tällä kertaa kiinnostavaa oli varsinkin se, miten verkkoyhtiö NSN:n toiminta kehittyi heinä-syyskuussa.

Viime aikoina Nokiaa kannatellut verkkotoiminta oli edelleen hyvässä kunnossa ja NSN:n kertaeristä puhdistettu liikevoittoprosentti oli 8,4. Kyseessä oli kuudes perättäinen kannattava neljännes yksikölle ja sen kannattavuus ylitti markkinoiden odotukset.

Sijoittajat riemuitsivat myös NSN:n ohjeistuksesta: verkkoyhtiö uskoo kannattavuutensa kohenevan selvästi vuoden lopussa.

Miten Microsoftille myytävä kännykkäyksikkö pärjäsi?

Hyvin ja huonosti. Puhelinten myynti supistui peräti 22 prosenttia vuodentakaisesta. Lumia-älypuhelinten myynti kuitenkin kasvoi ja niitä saatiin kaupaksi 8,8 miljoonaa kappaletta.

Kalliimpien ja paremmilla katteilla varustettujen älypuhelinten myynnin piristyminen näkyi: keskihinnat kääntyivät nousuun ja yksikön kannattavuus kulki oikeaan suuntaan: yksikön tappiot kaunistuivat vuodentakaisesta.

Lue lisää puhelinmyynnin sujumisesta, puhelinten keskihinnoista ja yksikön tuloksesta

Entä verkkoyhtiö NSN?

NSN oli jälleen tuloksen yksiselitteinen kivijalka. Verkkoyhtiön tulos heikentyi vuodentakaisesta, mutta oli yhä selvästi voitolla.

Yhtiön kannattavuus säilyi myös paremmalla tasolla kuin analyytikot olivat etukäteen veikkailleet. NSN näkee myös tulevaisuutensa valoisana: yksikkö uskoo kannattavuutensa kohenevan selvästi vuoden lopussa.

Lue lisää NSN:n tuloksesta ja NSN:n näkymistä

Kelpasivatko kartat?

Tavallaan. Here-liiketoiminnan liikevaihto laski viidenneksen 211 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 265 eurosta.

Lue lisää karttayksikkö Heren tuloksesta

Miten johto kommentoi tulosta?

Sen jälkeen, kun Keilaniemen goljat ilmoitti myyvänsä puhelimensa Microsoftille, yhtiö on yrittänyt löytää itsellensä uuden strategian.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa kehui yhtiön strategiatyön edistyvän hyvin. Siilasmaa hehkutti osavuosituloksessa jokaista yhtiön kolmesta nykyisestä tukijalasta: verkkoja, patentteja ja karttoja.

Lue lisää Nokian johdon kommentteja

Miten sijoittajat reagoivat tulokseen?

Tulos oli hieman analyytikoiden odotuksia parempi. Nokian osakekurssi lähti selvään nousuun heti tuloksen julkistamisen jälkeen.

Lue lisää markkinoiden reaktioista

Miten analyytikot kommentoivat tulosta?

Ainakin NSN:n kannattavuus herätti ihastelua. Nordean analyytikko Sami Sarkamies esimerkiksi arvioi NSN:n kannattavuuden ylittäneen odotukset.

Lue lisää Sarkamiehen ajatuksia 

Juttua päivitetään jatkuvasti lisätiedoilla Nokian tuloksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?