Google: Robottimme ovat parempia autoilijoita kuin ihmiset - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Google: Robottimme ovat parempia autoilijoita kuin ihmiset

Google sanoo robottiautojensa ajavan sujuvammin kuin ihmiskuskit.

29.10.2013 11:15 | Päivitetty 29.10.2013 12:40

Tutkimustuloksiaan hiljan Kalifornian Santa Clarassa esitellyt Google sanoo robottiensa olevan liikenteessä sujuvampia ja turvallisempia autonkuljettajia kuin sen kokeneet ihmiskuskit, MIT Technology Review kertoo.

Google on testannut robotin ohjaamia autojaan julkisessa liikenteessä vuodesta 2010 saakka. Yhtiön robottiautoprojektista vastaava johtaja Chris Urmson esitteli viime viikolla kahta tuoretta tutkimusta, joissa on analysoitu Kalifornian ja Nevadan teillä ajettujen tuhansien kilometrien tuottamia tietoja.

Urmsonin mukaan ihmiskuskien ohjaamina autot kiihdyttivät ja jarruttivat merkittävästi terävämmin kuin robottien ohjaamina. Vastaavasti robottikuskit olivat ihmisiä selvästi parempia pitämään turvalliset ajoetäisyydet suhteessa muihin tielläliikkujiin.

Mahdollisessa onnettomuudessa syiden selvittämistä helpottavat ajorobotin keräämät tiedot. Urmson esitteli tapausta, jossa toinen auto oli ajanut robotin ohjaaman Google-auton perään. Tietokoneiden keräämät tiedot paljastivat robotin hidastaneen ja pysähtyneen pehmeästi ennen kuin peräänajo tapahtui.

– Emme enää ole riippuvaisia silminnäkijöiden epäluotettavista lausunnoista. Takanamme ajanut kaveri ei vain kiinnittänyt tarpeeksi huomiota muuhun liikenteeseen, Urmson sanoi.

Google on Urmsonin mukaan säännöllisessä yhteydessä autonvalmistajien kanssa. Näistä monet kehittävät omia itseohjautuvia autojaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?