Commerzbank: Suomen talouden epätasapaino euroalueen ydinmaiden pahin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksalaisekonomisti antaa Suomen taas kuulla kunniansa

Saksalainen Commerzbank jatkaa varoituksiaan Suomen asuntokuplasta ja talouden rakenneongelmista. Saksalaispankki laskee Suomen Belgian, Ranskan ja Hollannin joukkoon maiksi, jotka jäävät koko ajan jälkeen talouskehityksessä. Commerzbankin ekonomistin Marco Wagnerin mukaan talous on eniten epätasapainossa Suomessa.

29.10.2013 10:53 | Päivitetty 29.10.2013 11:19

Yhdeksi mittariksi Commerzbank ottaa työn yksikkökustannukset, jotka ovat nousseet Suomessa muuta euroaluetta nopeammin vuoden 2008 jälkeen. Tämä on pankin mukaan johtanut kilpailukyvyn heikkenemiseen ja vaihtotaseen alijäämiin.

Työn yksikkökustannusten edustavuus kilpailukyvyn mittarina on kerännyt viime aikoina melko runsasta kritiikkiä. Suomessa vaihtoehtoisia näkökulmia kilpailukykyyn on esittänyt muun muassa Aalto-yliopiston professori Pertti Haaparanta.

Ekonomisti kiinnittää myös huomiota Suomen, Belgian ja Ranskan vientituotteisiin kohdistuvaan kovaan globaaliin kilpailuun, mikä näkyy vaihtotaseen heikkenemisenä.

Velkakirjatkalliimmiksi?

Vaihtotaseen alijäämä on ongelma erityisesti Suomessa, Wagner kirjoittaa. Hän myös toistaa arvionsa Suomen asuntokuplasta. Yksityisen velan kasvu on Commerzbankin ekonomistin mukaan ongelmana myös Belgiassa ja Ranskassa. Hollannissa asuntokupla jo puhkesi, ja saman vaaran hän näkee Suomessa.

Saksalaisekonomistin mukaan suomalaisille voi kostautua myös asuntolainojen sitominen vaihtuviin markkinakorkoihin, joiden noustessa velanhoitokustannukset kasvavat merkittävästi.

Kuluttajaluottamus kertoo, että maat eivät ole taantumassa. Heikossa euroytimessä kuluttajien usko talouteen on kuitenkin matalammalla kuin Saksassa.

Commerzbankin Wagnerin mielestä sijoittajat eivät ota riittävästi huomioon Suomen ja Ranskan talouden heikkoa tilaa ja hinnoittelevat maiden velkakirjat liian halvoiksi verrattuna Saksan bundeihin.

Syyllisiä ei silti pidä etsiä vain euroytimen heikoista maista. Euroopan keskuspankin (EKP) rooli Suomen ja Ranskan ongelmien synnyttäjänä oli Wagnerin näkemyksen mukaan merkittävä, kun keskuspankki huomioi euroalueen alkuvuosina silloisen Euroopan "sairaan miehen" Saksan ja piti rahapolitiikkaa liian löysänä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?