Ravintolatutkimus kuohuttaa yhä: VATT ihmettelee arvostelua - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ravintolatutkimus kuohuttaa yhä: VATT ihmettelee arvostelua

Ravintolaruuan alv-alennuksen vaikutuksia arvioineen tutkimuksen arvostelu harmittaa VATTin tutkijoita.

28.10.2013 19:01 | Päivitetty 28.10.2013 18:56

Ravintolaruuan veromuutoksia arvioinut tutkimus sai täyslaidallisen ravintola-alan etujärjestöltä MaRalta lokakuun alussa. MaRa muun muassa haukkui Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen tutkimuksen tarkoitushakuiseksi.

Tutkimuksen mukaan ravintolaruuan arvonlisäveron alentaminen 22 prosentista 13 prosenttiin ei ole tuonut toivottuja työllisyysvaikutuksia eikä alentanut ruoka-annosten hintoja.

Nyt tutkimuksen tehneet Valtion taloudellinen tutkimuslaitoksen tutkijat Tuomas Kosonen ja Jarkko Harju puolustautuvat kolumnissaan. He korostavat, että puolueettoman tutkijan tarkoituksena on löytää piilevä totuus ja etujärjestön tarkotuksena ajaa taustaryhmän etua.

MaRa arvosteli tutkimusta muun muassa siitä, että tutkimuksessa käytetty satunnaisotanta ilman painotuksia olisi virheellinen. VATT huomauttaa, että tutkimuksessa on esitetty ravintoloiden koolla painotettu tulos ja että satunnaisotanta on tutkimuksissa tavallista ja tieteellisesti perusteltua.

– Satunnaisotanta on nimenomaan yksi tutkimuksemme vahvuuksista eikä heikkouksista. Alv-alennuksen päätavoitteena oli lisätä työllisyyttä ja palveluiden myyntiä ravintola-alalla. Tutkimuksemme mukaan näin ei käynyt, mikä saattaa näyttää etujärjestön silmissä epäedulliselta tulokselta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?