Keskusjärjestöt pääsivät sopuun tuposta

Keskitetty työmarkkinaratkaisu on voimassa kolme vuotta. Työnantajat saivat toivomansa maltillisen palkkaratkaisun.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies lyövät kättä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

| Päivitetty

Keskusjärjestöt allekirjoittivat työnantaja- ja työntekijäpuolen keskitetyn työllisyys- ja kasvusopimuksen tänään illalla noin puoli kahdeksan aikaan.

Ratkaisu on kolmivuotinen, ja se sisältää työnantajien ajaman maltillisen palkkaratkaisun. Mukana olevien liittojen kuukausipalkkoihin on esimerkiksi luvassa 20 euron korotus ensi vuonna.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) puheenjohtaja Ilpo Kokkila painotti, että sopimuksen eteen on tehty paljon työtä ja että kaikki sopijapuolet joutuivat tekemään kompromisseja.

– Toivottavasti tästä alkaa pitkä yhteinen tie, jonka pohjalta työelämää kehitetään. Tämä on merkittävä askel, mutta ei yksinään riitä. Tarvitaan yhteisymmärrystä ja yhteistyötä, Kokkila totesi tiedotustilaisuudessa.

Kaikki sopijaosapuolet jakoivat näkemyksen, että keskitetty ratkaisu on Suomen kokonaisedun kannalta olennainen.

Sopimus vaikkailman ilmailualaa

Sopimusta hierottiin EK:n tiloissa Helsingin Etelärannassa vielä hetken sen jälkeen, kun Finnairin jääminen sopimuksen ulkopuolelle varmistui.

Finnairin eri työntekijäryhmät eivät päässeet yksimielisyyteen työehtosopimuksistaan.

Osapuolet keskustelivat Finnairin palkkaratkaisusta valtakunnansovittelija Esa Longan johdolla perjantai-iltaan saakka. Suurin näkemysero koski Longan mukaan säästö- ja kriisilausekysymyksiä.

Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen (SLSY) puheenjohtaja Thelma Åkersin mukaan keskitetyn sopimuksen hyväksyminen olisi tarkoittanut matkustamohenkilökunnalle 20 prosentin palkanalennusta.

Aiemmin SAK oli ilmoittanut, ettei sopimusta synny ilman Finnairia.

Nyt päätös kuitenkin pyörrettiin.

– Tupon pelasti 92 prosentin kattavuus. Se on erittäin kattava työmarkkinaratkaisu, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi.

Tuposta pohjaeläkeneuvotteluille

Päivän mittaan tipahteli uutisia eri liittojen sopimuksista. Vielä aamulla neuvotteluissa olivat auki muun muassa kaupan ala ja kuljetusala, mutta molempien alojen neuvottelut vietiin maaliin ennen puolta päivää.

Iltapäivällä Kuntatyönantajat ja kunta-alan sopimusjärjestöt kertoivat päässeensä sopimukseen kunta-alan virka- ja työehtosopimuksista. Kunta-alan sopimusten piirissä on yhteensä 437 000 henkilöä.

– Kunta-alan näkökulmasta pitkäaikainen sopimus antaa suunnittelukykyä, kun muutoin kunnissa on paljon avoimia asioita, Kuntatyönantajien valtuuskunnan puheenjohtaja Ritva Viljanen sanoi.

Pääministeri Jyrki Katainen arvioi aiemmin tänään Ylelle, että työmarkkinaratkaisulla on myönteinen vaikutus Suomen kilpailukykyyn.

Tupo-ratkaisu antaa selkänojan myös esimerkiksi tuleville eläkeneuvotteluille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?