Nordean Sorjonen tyrmää puheet asuntokuplasta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nordean Sorjonen tyrmää puheet asuntokuplasta

Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen rauhoittelee asuntovelkaisia ja toppuuttelee romahdusintoilijoita.

25.10.2013 14:29 | Päivitetty 25.10.2013 14:31

Nordean Suomen taloutta seuraava ekonomisti Pasi Sorjonen ei näe asuntojen hinnoissa kuplan vaaraa.

Hinnat eivät ole irtautuneet talouden perustekijöistä, sillä ne ovat nousseet suomalaisten ansiotason tahdissa, Sorjonen kirjoittaa katsauksessa.

– Asuntojen hinnat ovat kohonneet vuoden 2005 jälkeen ja varsinkin parin viime vuoden aikana keskimäärin samaa vauhtia kuin keskimääräinen ansiotaso ja vain jonkin verran vuokria nopeammin, Sorjonen kirjoittaa.

Sorjosen mukaan asuntojen hintojen nousu on kuitenkin odotetusti taittunut. Vaikka hinnat hieman laskivat heinä–syyskuussa, laajempaa laskua ei ole odotettavissa.

Viimeisin merkittävä lasku on syksyltä 2008, kun hinnat putosivat 6–7 prosenttia. Silloin Suomen bruttokansantuote supistui 8,5 prosenttia ja työttömyysaste kohosi nopeasti reilusta kuudesta prosentista vajaaseen yhdeksään prosenttiin.

– Nyt näköpiirissä on selvästi vaatimattomampi työttömyyden kasvu ja bruttokansantuotteen pudotuksen sijaan maltillinen talouskasvu, Sorjonen toteaa.

Saksalaisen Commerzbankin ekonomisti Marco Wagner arvioi lokakuun alussa, että suomalaisissa asunnoissa on noin viidennes ylihintaa.

Wagnerin mukaan asuntojen hinnat ovat 1990-luvun puolivälin jälkeen nousseet vähintään 20 prosenttia useita mittareita nopeammin. Riskitekijänä on työttömyyden lisäksi myös kymmenen viime vuoden aikana kaksinkertaistunut lainanotto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?