Pankit: Emme ole syyllisiä asuntohintojen kuumenemiseen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pankit: Emme ole syyllisiä asuntohintojen kuumenemiseen

Ruotsalaispankit vastustavat kovin sanankääntein Ruotsin hallituksen toimia maan asuntomarkkinoiden rauhoittamiseksi. Pankkien mukaan ongelma ei ole pankeissa vaan liian vähäisessä asuntotuotannossa.

24.10.2013 13:03 | Päivitetty 24.10.2013 13:06

– Pääomavaatimusten kasvattaminen ainoastaan on väärä lääke. Jos uusia asuntoja rakennetaan liian vähän ja kysyntää on liikaa, markkinat ovat epätasapainossa, eikä kyse ole luotonannosta, pankkikonserni Nordean pääjohtaja Christian Clausen sanoi eilen uutistoimisto Bloombergin haastattelussa.

Ruotsissa asuntojen hinnat ovat yli kaksinkertaistuneet vuodesta 2000. Elokuussa asunnot olivat keskimäärin kallistuneet 14 prosenttia edellisen 12 kuukauden aikana, käy ilmi kuukausittain Ruotsin asuntomarkkinoiden tilasta kertovan Svensk Mäklarstatistikin tilastoista.

Valtio-omisteinen asuntolainapankki SBAB varoitti 18. lokakuuta, että asunnot jatkavat kallistumistaan ja asuntomarkkinoiden ylikuumenemisen riski on ilmeinen.

Viranomaiset ovat asettaneet asunnoille 85 prosentin enimmäisluototusasteen eli lainakaton ja kolminkertaistaneet asuntolainojen riskipainon. Pankkien ja asuntovelallisten pitää siis hankkia enemmän omaa pääomaa asunnonostoa varten, mikä hillitsee asuntomarkkinoita.

Ruotsin valtiovarainministeri Anders Borg on myös toistuvasti uhannut nostaa pääomavaatimuksia entisestään. Hänen tavoitteenaan on mieluummin pakottaa pankit hankkimaan enemmän pääomia kuin saada ruotsalaiset kuolettamaan asuntolainojaan.

Asuntolainan takaisinmaksuaikaon 140 vuotta

Ruotsin rahoitusalan valvojan mukaan Ruotsissa asuntolainan keskimääräinen takaisinmaksuaika on 140 vuotta. Kotitalouksien velkaantumisaste on Ruotsissa keskimäärin 170 prosenttia.

Borg on tyrmännyt mahdollisuuden rajoittaa asuntolainakorkojen verovähennysoikeutta.

Toissa päivänä Swedbankin toimitusjohtaja Michael Wolf esitti Bloombergin mukaan Nordean Clausenin tavoin asuntorakentamisen kiihdyttämistä lääkkeeksi syntyvään asuntokuplaan.

Hänen mukaansa lainakatto tai pääomavaatimusten kasvattaminen eivät ole oikeansuuntaisia toimia asuntojen hintojen nousun hillitsemiseksi.

Nordean Clausenin mukaan pääomavaatimusten nostaminen voi olla yksi keino estää asuntokuplan syntyminen, mutta ei ainoa.

Ruotsalaispankit ovat Euroopan parhaiten pääomitettujen pankkien joukossa. Pääomavaatimusten nostaminen voi olla kallista pankeille toisin kuin asuntojen tuotannon kiihdyttäminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?