Syrjäisempien rivi- ja pientalojen uudiskauppa hyytyi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Uudisasuntoja tukkuhintaan – saako niitä joku?

Kuvituskuva
Julkaistu: 24.10.2013 6:01, Päivitetty 23.10.2013 17:40

Uusien perheasuntojen kauppa on hyytynyt. Niitä ostavat nyt "tukkuna" lähinnä suursijoittajat, eläkeyhtiöt vuokra-asunnoiksi. Miten tavallinen ostaja pääsisi asuntoihin kiinni tukkuhinnalla?

Erityisesti keskustojen ulkopuolella olevien uusien rivi- ja erillistalojen kauppa jumittaa tällä hetkellä. Ongelmia on keskustoissakin isojen kerrostaloasuntojen myynnissä, esimerkiksi Helsingin Kalasatamassa.

Rakennusliike YIT:llä on myymättä 341 vähintään neljän huoneen asuntoa, suuri osa jo on valmiita taloja. Oikotien vanhin myyntikohde, Lahden Kamreerin kaksi 117 neliön kerrostalohuoneistoa, on seissyt vuodesta 2011.

Lahden asunnon takaa paljastuu tyypillinen tilanne. Varaaja ei pysty maksamaan ostostaan, koska hänen vanha omakotitalonsa ei ole mennyt kaupaksi.

Moni miettii, saako rakennusyhtiöiden uudiskohteita nyt sitten jopa alehinnalla.

Mahdollisiin hinnanalennuksiin vaikuttaa se, kuinka paljon myyntikohteiden hinnoissa on ilmaa. Siksi on vaikea arvioida, kuinka todennäköisiä tai suuria alennukset voisivat olla, sanoo kiinteistörahasto Oravan pääanalyytikko Mikael Postila.

Sellaista on kuulunut, että pientä alennuspainetta olisi ollut, ja yksityiset ostajat olisivat saattaneet saada jonkinlaista alennusta.

Aikaisemmin myynnissä olevia huoneistoja on Postilan mukaan siirretty tarjouskauppaan. Jos hinta on ollut vaikkapa 200 000 euroa, tarjouskaupassa lähtöhinta on ollut esimerkiksi 170 000180 000 euroa.

Lahden asunnot olivat aiemmin Huoneistokeskuksella myynnissä. Kun kauppa ei käynyt, myynti siirtyi takaisin YIT:lle.

Valmistumisvaiheessa olevan talon hinnat ovat kiinteitä, mutta jos ihan vuosipäivät alkavat paukkua, jotain neuvotteluvaraa on, YIT Lahden myyntipäällikkö Leena Tontti vahvistaa.

Pitempään myynnissä olevissa uudiskohteissa ollaan valmiita ottamaan tarjouksia ja tulemaan hinnassa vastaan.

Uusrakentaminenlykkääntyy

Mitä pienempi rakennusliike, sitä nopeammin sen on saatava asunnot kaupaksi. Myynnissä seisominen sitoo pääomat, jotka olisi saatava kiertoon uusiin rakennuskohteisiin. Pienemmillä rakennuttajilla hintapaineita on suuria enemmän, alalla uskotaan. Haaste on pientalopuolella. Kerrostalokaupassakin hidastumista on, mutta kauppa kuitenkin käy, YIT:n asumisen liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Pekka Helin sanoo.

Se kertoo perhekohderyhmän päätöksenteon vaikeudesta ja koko ketjun toimimattomuudesta. Vanha asunto pitäisi saada kaupaksi ja rahoitus kuntoon.

Rakennusliike Triconilla tyhjillään seisoo kaksi paritaloasuntoa Länsi-Helsingissä. Toimitusjohtaja Jukka Siltanen kertoo, että syynä ovat samantapaiset syyt kuin Lahdessa: ostajaehdokkaiden laina- ja asunnonmyyntiongelmat.

Siltasen mukaan Tricon onnistui keväällä ennakoimaan perheasuntojen myynnin hyytymisen, joten heidän käsiinsä ei ole jäänyt taloja.

YIT:ltä kielletään, että myynnissä olevissa valmistuneissa kohteissa yleisesti olisi aiempaa enemmän neuvotteluvaraa.

Kyllä valmiiden varasto on normaalitilannetta korkeampi. Tarkkaan seuraamme tilannetta ja mietimme, koska seuraavat rakennuskohteet lähtevät liikkeelle, Helin sanoo.

Helinin mukaan YIT ei aio alentaa valmiskohteiden hintoja.

– Myymättömät asunnot sitovat pääomaa. Pyrimme siihen, että valmiiden myymättömien kohteiden määrä ei kasva liian suureksi. Ennemmin kuitenkin lykkäämme tulevia rakennuskohteita. Emme ole lähdössä hintoja polkemaan.

Olemme aika tiukasti pitäneet hinnoista kiinni. Jos sanoisi, että neuvotteluvaraa on, se merkitsisi, että nyt vaan tarjouksia tekemään.

Uudisasunnot menevätsuoraan sijoittajille

Myöskään Lemminkäisestä ei tuloskauden alla arvioida, onko heikommin kysytyissä asunnoissa hinnanlaskupaineita.

Meillä valmistuu noin tuhat asuntoa tänä vuonna. Tuotanto ja myynti keskittyvät enemmän ja enemmän kasvukeskuksiin, Lemminkäisen talonrakentamisen toimialajohtaja Casimir Lindholm sanoo.

Tuhannesta Lemminkäisen asunnosta kolmasosa myydään "kansallisille rahastoille ja sijoittajille". Kolmasosa menee paikallisille sijoittajille ja loput yksityisille asunnonostajille.

Sijoittajien, kuten eläkeyhtiöiden osuus kaupoista lienee kaikkialla kasvanut. Uudiskohteiden ostaminen suoraan vuokra-asunnoiksi on tukenut avittanut rakennusmarkkinoita.

Postilankin mukaan asuntorahastot ja muut sijoittajat ovat ostelleet ”isompia kasoja huoneistoja”. Esimerkiksi kolmen tai 1020 kappaleen tukkuostoksina.

Näissä tilanteissa on periaatteessa mahdollisuudet neuvotella halvemmista hinnoista.

"Järkitrendiä"

Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtajan Ari Paunan mukaan ostajat hakevat aiempaa kohtuuhintaisempia neliöitä vähän kauempaankin.

Tai asuntoa ei haluta lähteä vaihtamaan vaan mietitään parempaa ajoitusta. Tyydytään myös pienempiin asuntoihin. Hyvä järkitrendi, joka on markkinailmiönä oikeansuuntainen.

Ilmiön takana on pankkilainoitus.

Pankit ohjaavat kiristyneen sääntelyn takia luottopolitiikallaan asuntomakkinoita hyvin vahvasti. Voisi sanoa, että sitä saa mitä tilaa.

Tuoreimmat osastosta