"Historiallinen eurokokeilu on vaakalaudalla"

Aalto–yliopiston professori Sixten Korkman uskoo, että eurossa on kyse poikkeuksellisesta kokeilusta, jonka onnistuminen on vaakalaudalla. Valuuttaa ei modernissa historiassa ole käytännössä ikinä erotettu näin valtiosta.

Sixten Korkman

23.10.2013 18:14 | Päivitetty 23.10.2013 18:06

Euro: Valuutta vailla valtiota on Aalto–yliopiston professorin Sixten Korkmanin tuoreimman kirjan nimi.

Nimi vangitsee täydellisesti sen, mistä eurossa on kyse. Jo vuonna 1997 Englannin keskuspankin rahapoliittisen komitean silloinen jäsen Charles Goodhart luonnehti euroa modernin historian ensimmäiseksi poikkeukseksi pääsäännöstä, joka kuuluu näin: yksi valtio, yksi valuutta.

Kirjan nimivalinnan onnitteleminen erinomaiseksi naurattaa Korkmania.

– Se on luonnehdinta siitä, mitä euro on. Se on valuutta vailla valtiota, ja sen takia itsekin olen tyytyväinen kirjan nimeen, Korkman naurahtaa.

"The juryis out"

Korkman yhtyy Goodhartin analyysiin. Eurossa on kyse jostain poikkeuksellisesta.

– Valtion ja valuutan erottaminen on iso asia. Historiassa ei tällaista juurikaan ole esiintynyt, Korkman sanoo Taloussanomille.

Valuutan erottaminen valtiosta tuo tiettyjä rajoitteita. Yhdysvalloissa, Ruotsissa, Englannissa ja muualla keskuspankki voi ostaa valtion velkapapereita, kun budjettivaje aiheuttaa päänvaivaa, Korkman muistuttaa.

– Kyllä tässä minusta on ongelmia, että on valuutta ilman valtiota. And the jury is out – voi olla, että kahdenkymmenen vuoden kuluttua huomaamme, että tämä oli todella huono idea.

– Meillä on todistustaakka osoittaa, että euro voi toimia ja että voi olla valuutta ilman valtiota. Sitä tässä yritetään todistaa.

Johtiko euroeurokriisiin?

Valtion ja valuutan erotus johtaa siihen, että maat tulevat riippuvaisiksi velkamarkkinoista. Kuten Korkman huomauttaa, se tekee maista luottoriskejä.

Johtuuko eurokriisi perimmiltään oman valuutan hylkäämisestä?

Muistissa on kaksi maata: Italia ja Japani.

Edellisen valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen oli läpi 1990–luvun korkeammilla tasoilla kuin koko 2000–luvulla ennen eurokriisiä, mutta Italia ei ajautunut velkakriisiin. Japanin velkaantuminen on jotain aivan poikkeuksellisesta taloushistoriassa, mutta se maksaa todella pieniä korkoja. 

Professori hiljentyy hetkeksi miettimään.

– Tämä on todellakin vaikea kysymys. Luottotappioriski on sillä tavalla harmillinen, että finanssimarkkinoiden yhtäkkiä muuttaessa mieltään maan luottokelpoisuudesta, syntyy äkillinen pako, Korkman sanoo.

Professori uskoo että kriisimaat olisivat selvinneet vähemmällä, jos ne eivät olisi liittyneet euroon. Hänen mielestään omassakin valuutassaan velkaantuneet kriisimaat olisivat kuitenkin joutuneet maksamaan inflaatio- ja devalvaatioriskipreemiota velkojille.

Entä jos keskuspankki olisi "rahoittanut" valtion velkaantumisen?

– Toki, kyllähän keskuspankki johonkin mittaan asti voi painaa korkoa alas. Se johtaa sitten herkästi kiihtyvään inflaatioon. Rahan määrä kasvaa, inflaatio kiihtyy, valuuttakurssi heikkenee, Korkman sanoo.

– Sitä kautta voi ajatella, että kriisimaat olisivat ajautuneet yhtä suureen ahdinkoon kuin missä ne ovat nyt. Kyllä niitä hyperinflaatiomaitakin löytyy läpi historian.

Poliittinen synty,poliittinen kuolema?

Valuuttaa ei irroteta valtiosta taloudellisin perustein. Korkman painottaa, että euro on nimenomaan poliittinen projekti.

Eurokritiikkiin ollaan totuttu äärioikeiston suunnalta. Kasvavassa määrin kritiikkiä tihkuu läpi kuitenkin myös kunnioitettavilta, valtavirtaisilta tahoilta. Poliittinen pohja murenee.

Tuorein esimerkki tulee ranskalaiselta diplomaatilta Francois Heisbourg'lta, joka kutsuu kutsuu euroa EU:n "syöväksi" juuri julkaistussa kirjassaan La Fin du Rêve Européen (Eurooppalaisen unelman loppu).

Jos jokin kaataa euron, niin onko se politiikka – ei talous?

– Ilman muuta. Euron romahtaminen olisi poliittinen katastrofi, ja sitä ei tulla sallimaan, jos se vain on estettävissä, Korkman sanoo.

– Se on vähän kuin Danten Jumalainen näytelmä – se ken kerran on tästä kulkenut, niin paras tulla sen kanssa toimeen. Ei tämä nyt mikään helvetti ole, mutta euro on saatava toimimaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?