Professori Sixten Korkman ei kaipaa liittovaltiota ratkaisuksi euron ongelmiin – mutta pankkiunioni on rakennettava - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Korkman: Vain pankkiunioni pelastaa Euroopan

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen oli paikalla Sixten Korkmanin kirjan julkistamistilaisuudessa.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen oli paikalla Sixten Korkmanin kirjan julkistamistilaisuudessa.

Julkaistu: 23.10.2013 16:20, Päivitetty 23.10.2013 18:48

Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman uskoo toimivan pankkiunionin olevan välttämätön euroalueen ongelmien ratkaisemiseksi. Liittovaltiokehitykselle hän viittaa kintaalla.

Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman katsoo, että Euroopan unionissa on tehtävä institutionaalisia muutoksia. Muuten Eurooppa jatkaa erittäin karulla tiellä. Keskeisenä hän näkee pankkiunionin roolin.

Korkmanin tänään julkaistu kirja Euro: Valuutta vailla valtiota käsittelee nimensä mukaisesti Euroopan valuuttaunionia ja sen kriisiä.

– Kun meillä on yhteinen raha, on tärkeää että pankkeja koskevasta politiikasta päätetään ylikansallisella tasolla, Korkman sanoo Taloussanomille kirjajulkistuksen yhteydessä.

Talletussuojaon olennainen

Pankkiunioni koostuisi pankkien sääntelystä ja valvonnasta, kriisienhallintamekanismista sekä yhteisestä talletussuojasta.

Deutsche Bankin pitkäaikainen markkinatutkimusyksikön strategi Peter Garber kirjoitti jo vuonna 1998 siitä, miten euroalueen Target2-järjestelmä jättää pankkijärjestelmän täysin alttiiksi talletuspakojen aiheuttamille systeemisille kriiseille, koska talletussuoja puuttuu. Korkman on samoilla linjoilla.

– Kukaan ei ole huolissaan Kalifornian osavaltion ongelmien eskaloitumisesta. Kyllä siinä on taustalla yhdistetty talletusvakuutusjärjestelmä, Korkman sanoo viitaten Yhdysvaltojen liittovaltion FDIC-järjestelmään (Federal Deposit Insurance Corporation), joka takaa kaikki pankkitalletukset tiettyyn pisteeseen saakka.

– Ideaali olisi se, että meillä olisi pankkiunionissa ylikansallinen talletusvakuutusjärjestelmä.

Korkman ei pidä todennäköisenä, että Euroopan keskuspankki (EKP) toimisi talletussuojan takaajana. Tässä tilanteessa korostuisi pankkivalvonnan rooli, jotta syntyviin kriiseihin voitaisiin puuttua ajoissa.

Entä jos joudutaan tilanteeseen, jossa talletuspako uhkaa? Riittääkö esimerkiksi Euroopan vakausmekanismin tulivoima?

– Minä toivon, että se riittää. Jos ei riitä, niin me joudumme kriisiin, jossa pitää päättää, mistä ne resurssit saadaan. Ratkaisu voi olla silloin EKP, koska se on ainoa toimija, jolla on tavallaan rajattomat resurssit, Korkman sanoo.

Ajatus liittovaltiostaon absurdi

Korkmanille euroalueen välttämätön institutionaalinen muutos kiteytyy nimenomaan toimivaan pankkiunioniin.

Kriisimaiden talouskasvun edistämistä Korkman lähestyy esimerkiksi apupakettien ja suuremman velkahelpotuksen kautta.

– Eihän voida vaatia, että maat tappavat itsensä, Korkman sanoo.

Mutta mitään suurempaa rahanluonti- ja siirtomekanismia hän ei halua. Ajatusta siitä, että rahaliitto tarvitsee toimiakseen liittovaltion hän pitää "absurdina".

– Jos luomme pankkiunionin, voimme elää tämän järjestelmän kanssa. En lähtisi tekemään euroalueesta isoa Italiaa, jossa lapioidaan tulonsiirtoja miljarditolkulla.

Tiukka eikomission budjettivallalle

Der Spiegel -lehden tietojen mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel haluaisi komissiolle huomattavasti suurempaa valtaa jäsenmaiden finanssipolitiikkaa koskien.

Korkman torjuu ajatuksen tyystin.

– Ei voida ottaa pois budjettivaltaa suvereenilta valtiolta, Korkman sanoo.

Viime kädessä budjettipolitiikasta päättävät kunkin maan äänestäjät.

Tuoreimmat osastosta