Asuntokupla pullistuu Saksassa: ilmaa jopa viidennes - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asuntokupla pullistuu Saksassa: ilmaa jopa viidennes

Saksan suurimpien kaupunkien asuntojen hinnoissa voi olla ilmaa jopa 20 prosenttia, varoittelee Saksan keskuspankki Bundesbank. Esimerkiksi Berliinin, Münchenin, Hampurin ja Frankfurtin asuntojen hinnat ovat kallistuneet keskimäärin 25 prosenttia vuoden 2010 jälkeen, talouslehti Financial Times uutisoi.

22.10.2013 7:48 | Päivitetty 22.10.2013 7:52

Huoli asuntokuplasta tukee arvioita, joiden mukaan Euroopan keskuspankin EKP:n löysä rahapolitiikka ja 0,5 prosentin ohjauskorko olisivat liikaa Saksan taloudelle.

Hintatason muuttumisen uskotaan FT:n mukaan kertovan myös siitä, että kansainvälisten sijoittajien toimet nostattaisivat asuntojen hintoja eri puolilla maailmaa.

– Saksan kiinteistömarkkinoilla on eletty melkoista hiljaiseloa vuosia. Mutta nyt, Yhdysvaltain ja joidenkin eurooppalaisten kiinteistökuplien jälkeen, niistä on tullut houkuttelevia kansainvälisille sijoittajille, Bundesbank arvioi lokakuun raportissaan.

Mikäli Saksa tahtoo puuttua ilmiöön, sen pitäisi suostutella EKP:tä nostamaan ohjauskorkoa tai ottaa kotimarkkinoilla käyttöön keinoja hintojen hillitsemiseksi.

Bundesbank arvioi, että hintojen nousu ei ole hellittämässä, mutta toisaalta on epätodennäköistä, että hintataso aiheuttaisi vakavaa makrotaloudellista riskiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?