Musiikkialan myynti nousussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaisen musiikin vienti on monipuolistunut

Suomen musiikkialan arvo on kasvoi hieman viime vuonna ja myös musiikin vienti vetää. Yhä useampi artisti ja yhtye kiinnostavat kansainvälisiä faneja.

Kansanmusiikkiyhtye Värttinä kiertää edelleen maailmaa. Yhtye perustettiin 30 vuotta sitten.­

17.10.2013 20:45 | Päivitetty 22.10.2013 12:32

Musiikkiala kasvoi Suomessa viime vuonna 1,6 prosenttia runsaaseen 837 miljoonaan euroon, kertoo Music Finland -järjestö.

Tekijänoikeuskorvaukset kasvoivat selvästi, mutta myös äänitemyynti on piristinyt digitaalisen myynnin ja Spotifyn tapaisten suoratoistopalveluiden takia.

Musiikkivienti kasvoi viime vuonna kahdeksan prosenttia 35,8 miljoonaan euroon.

– Muutamien vientivetureiden sijaan meillä on nyt laajempi joukko eri musiikkityylejä edustavia artisteja ja yhtyeitä kiertämässä ulkomailla, sanoo vientiselvityksen laatinut Janne Silvonen Media Clever-yhtiöstä tiedotteessa.    Kasvumahdollisuuksia on myös suoratoistopalveluissa. Spotify ja muut samantyyppiset palvelut tuottavat Ruotsissa jo 75 prosenttia äänitemyynnin tuloista. Sama kehitys on mahdollinen myös Suomessa, uskoo Music Finland.

Elävään musiikkiin liittyvä liiketoiminta vastaa 414 miljoonan taloudellaan noin puolta alan kokonaisarvosta. Toiseksi suurin on tekijänoikeuskorvauksien 79,6 miljoonan euron osuus. Äänitteiden vähittäismyynnin arvo on 67,9 miljoonaa euroa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?