Missä on Ollilan kirjan viimeinen luku? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Missä on Ollilan kirjan viimeinen luku?

Nokia-legenda Jorma Ollilan omaelämäkerta ohittaa Nokian viimeiset vuodet. Voidaan hyvin kysyä, onko tämä perusteltua.

17.10.2013 13:22 | Päivitetty 17.10.2013 15:17

Nokian entinen pääjohtaja Jorma Ollila tunnettiin Nokia-aikoina siitä, että hän halusi pitää julkisuuden nuorat käsissään. Tarve ei ole kadonnut mihinkään.

Ollilan ja viestintäveteraani Harri Saukkomaan sujuvaksi kirjoittama omaelämäkerta Mahdoton menestys - Kasvun paikkana Nokia julkistettiin tänään salamavalojen välkkyessä.

Saukkomaan mukanaoloa kirjaprojektissa Ollila perusteli sillä, että ”yritysjohtajat eivät yleensä ole kovin kummoisia kirjoittajia”. Kirja onkin kiitettävän selkeä. Ollila kertoi tavanneensa Saukkomaan jo vuonna 1972, mikä antoi työlle pohjaa.

Kirjan julkistaminen sujui kuin Nokian kunnian päivien tiedotustilaisuus. Vapautuneesti esiintynyt Ollila onnistui väistämään pahimmat kysymyskarikot ja keventämään tunnelmaa.

Ollilan mukaan Nokia oli hänelle ”emotional journey”. Tarina Nokiasta on edelleen kertomisen arvoinen ja pääjohtajan vinkkeli antaa oman näkökulmansa. Tästä voidaan olla yhtä mieltä.

– Yhtenä motiivina oli antaa väriä edes jossakin siihen, mitä toimitusjohtajan työ oikein on, Ollila totesi.

Mihin katosimenestys?

Mistä Nokian menestys syntyi ja minne se katosi? Ollilan mukaan Symbian-ohjelmistojen puutteisiin ja Meegon hitaaseen kehittelyyn. Ollila kertoi päätöksen siirtyä Microsoftin Windows Phoneen syntyneen huolellisen hallitusvalmistelun tuloksena. Toinen vaihtoehto oli Android.

– Jotkut voivat sanoa, että hallitus oli kumileimasin, näin ei ollut, Ollila korosti.

Ollilan kirja loppuu vuoteen 2010, kun Stephen Elop nousi Nokian toimitusjohtajaksi. Kuluneen syksyn tapahtumista on vain lyhyt kommentti.

– En lähtenyt kommentoimaan seuraajien puuhia. Se ei vain ole korrektia, Ollila sanoi ja vetosi myös juridisiin syihin.

Ollilan selitys ontuu. Hän oli Nokian hallituksen puheenjohtajana vuoden 2012 kevääseen asti ja kommentoi tähän asti myös Nokian toimintaa julkisuudessa. Lisäksi Elopin ura ja samalla matkapuhelinten tarina Nokiassa on jo päättynyt.

Saammeko Ollilan omaelämäkerrasta vielä täydennetyn version? Siihen voi liittää viime vuosien tapahtumien lisäksi myös Nokian omistajapohjan kommentoinnin. Tämän Ollila myönsikin kirjan puutteeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?