Iran on kieltäytynyt länsimaiden ehdotuksesta, jonka mukaan se lähettäisi uraaniaan ulkomaille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Iran veti "punaisen viivan" – kieltäytyy lähettämästä uraania ulkomaille

Iran ei suostu lähettämään uraaniaan ulkomaille, kirjoittaa uutistoimisto Reuters. Maa on kuitenkin valmis joustamaan useista asioista ensi viikolla alkavissa neuvotteluissa.

­

13.10.2013 16:31 | Päivitetty 13.10.2013 16:31

Irania ja länsimaita pitkään hiertänyt kiista maan ydinenergiaohjelmasta sai tänään jatkoa, kun Iran kieltäytyi lähettämästä uraaniaan ulkomaille.

Länsimaat olivat vaatineet Irania lähettämään 20–prosenttiseksi rikastetun uraaninsa ulkomaille, koska kyseistä uraania voidaan käyttää nopeammin sotilaalliseen tarkoitukseen.

Tulehtunut historiapainaa

Uudet neuvottelut Iranin ja länsimaiden välillä käynnistyvät ensi viikon tiistaina Genevessä, Sveitsissä. Iranin kanssa neuvottelevat niin sanottu P5+1, eli Ranska, Venäjä, Iso-Britannia, Yhdysvallat, Kiina ja Saksa.

Molempien neuvottelutahojen kannalta tyydyttävään lopputulokseen pääseminen ei tule olemaan helppoa. Iranin ja etenkin Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian välillä on pitkä ja tulehtunut historia.

Vuonna 1953 Yhdysvallat ja Iso-Britannia syöksivät vallasta Iranin demokraattisesti valitun pääministerin, Mohamed Mossadeqin. Vuonna 1979 Iranin islamilainen vallankumous tapahtui, ja maat ovat olleet tukkanuottasilla käytännössä siitä asti. Vallankumouksien välisenä aikana maata hallitsi länsimaiden liittolainen, saahi Reza Pahlavi.

Iran valmisjoustamaan

Iranin kieltäytymisestä huolimatta tilanne näyttää paremmalta kuin vuosiin. Uusi presidentti Hassan Rouhani on yrittänyt parantaa välejä länsimaihin. 

Maan varaulkoministeri kertoi Reutersin mukaan, että Iran on valmis joustamaan useistakin seikoista.

– Totta kai me tulemme neuvottelemaan liittyen uraanin rikastamisen muotoon, määrään sekä asteisiin, maan varaulkoministeri sanoi.

– Mutta uraanin kuljettaminen ulos maasta on meille punainen viiva.

Asiantuntijoiden mukaan punainen viiva saattaa kuitenkin olla veteen piirretty.

– On helppo kuvitella kompromissi, jossa Iran lähettäisi ulkomaille osan uraanista, ja antaisi neuvottelijoille mahdollisuuden näyttää voitolliselta, Lähi-itään keskittyvän ajatushautomon RUSI:n tutkija Shashank Joshi sanoo uutistoimisto Reutersille.

– On olemassa useita eri kompromisseja, joita voidaan käsitellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?