Putket tyhjiksi – mökin vesivahinko voi maksaa tuhansia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Älä tee näitä virheitä mökillä tai kalliiksi tulee

Vapaa-ajan asunnon vakuutus ei korvaa vesivahinkoa, jos mökin putket on jätetty talveksi alttiiksi jäätymiselle. Myös nuohouksesta pitää huolehtia, jos haluaa turvata omaisuutensa kunnolla.

12.10.2013 6:07 | Päivitetty 11.10.2013 15:11

Jos kylmänä talvehtivan kesämökin putkiin jää vettä, viimeistään tammikuun pakkaset halkaisevat kylmän mökin putket. Kun huhtikuun lämpö sulattaa vedet mökin rakenteisiin, vesivahinko on valmis. Korjauskustannukset ovat pienessäkin vahingossa tuhansia euroja.

– Kotivakuutuksesta korvattavien vuotovahinkojen keskimääräinen korvausmeno on Finanssialan keskusliiton tilastojen mukaan noin 5 000 euroa. Hyvin varustelluissa kesämökeissä korjauskulut saattavat nousta useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin, sanoo vakuutusyhtiö LähiTapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen Taloussanomille.

Vakuutusyhtiö ei välttämättä korvaa vesivahinkoja, jos omistaja ei ole huolehtinut mökistään vakuutuksen suojeluohjeiden mukaan.

– Ohjeidemme mukaan rakennuksen putkiston pääsulku on suljettava yli viikon mittaisen asumattomuuden ajaksi. Mikäli putkistoa ei tyhjennetä, rakennusta on lämmitettävä riittävästi ja sitä on myös valvottava, sanoo Ifin korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa.

Mökin vesijärjestelmän talviteloille laittamisessa on muutamia niksejä, jotka on hyvä pitää mielessä. Kun putkiston pääsulku on suljettu ja putket on juoksutettu tyhjiksi, kannattaa vesihana jättää auki. Näin putkiin mahdollisesti vielä jäänyt kosteus pääsee haihtumaan avonaisesta hanasta.  – Lattiakaivojen hajulukot kannattaa kuivata, jotta ne eivät halkea. Irrota kaivosta ritilä ja imeytä pohjalla oleva muutama desilitra vettä riepuun. Hajun tuloa kuivan lukon läpi voi estää tiivistämällä lukon esimerkiksi kankaanpalalla, vinkkaa turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Finanssialan Keskusliiton tiedotteessa. Vessan hajulukon voi suojata alan liikkeistä löytyvällä viemäreiden jäänestoaineella.

Nuohouksen unohtaminen voi käydä kalliiksi Vapaa-ajan asunnon tulisijat on nuohottava vähintään kolmen vuoden välein, kovalla käytöllä useamminkin. Vastuu nuohouksesta on omistajalla.

Jos loma-asunnossa sattuu tulipalo ja nuohous on laiminlyöty, vahinko voi tulla omistajalle kalliiksi, vaikka vakuutusturva olisi kunnossa.

– Vakuutuksissa on usein suojeluohjeet myös nuohouksesta. Jos vahingon jälkeen osoittautuu, että nuohouksen laiminlyönti on vaikuttanut palovahingon syntyyn, voidaan korvausta alentaa, sanoo Jussi Korpelainen.

Tulisijat on muutenkin hyvä hoitaa talvikuntoon. Poista tuhkat, sillä niihin kertyy kosteutta, joka haurastuttaa arinaa. Tuhkan käsittelyssä on oltava varovainen, sillä vielä viidenkin päivän ikäinen tuhka voi leimahtaa. Paras säilytyspaikka on kannellinen metalliastia riittävän kaukana rakennuksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?