Sitran Noponen suosittaa kunnille biopolttoainevoimaloita - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sitran Noponen: Kunnille biopolttoainevoimaloita

Sitran johtaja Jukka Noponen sanoo, että kuntien kannattaisi pohtia kotimaisilla uusiutuvilla polttoaineilla toimivia voimaloita. Biopolttoaineen etuja hyvä työllistävyys ja kotimaisen energianlähteen tehokas hyödyntäminen.

Tulevan ydinvoimalan paikka on Pyhäjoella.­

11.10.2013 15:02 | Päivitetty 14.10.2013 19:21

Sitran johtaja Jukka Noponen sanoo, että kuntien kannattaisi pohtia kotimaisilla uusiutuvilla polttoaineilla toimivia voimaloita aluetaloudellisista syistä.

Noposen mukaan biopolttoaineen etuja ovat muun muassa hyvä työllistävyys ja kotimaisen energianlähteen tehokas hyödyntäminen.

Hän toteaa, että Fennovoiman suunnitteleman ydinvoimalan tuottama energia olisi mahdollista korvata kotimaisen biopolttoaineen käytöllä.

– Suomen energiantarve voitaisiin kattaa kotimaisella uusiutuvalla energialla, kun samalla satsataan resurssitehokkuuteen ja energian älykkääseen käyttöön, sanoo ekologisen kestävyyden, luonnonvarojen ja energian hankkeissa toimiva Noponen Taloussanomille.

– Biopolttoaineiden käyttö sähkön ja lämmön yhteistuotannossa on tehokkaampi tapa hyödyntää luonnonvaroja. Ydinvoimalla tuotetaan pelkkää sähköä, joten ydinvoimaloiden tuottama lämpö menee nykyisin hukkaan

Miten arvioit työllisyysvaikutuksia, jos verrataan toisiinsa mahdollista venäläisen Rosatomin ydinvoimalatoimitusta Fennovoimalle ja kotimaisen biopolttoaineen hyödyntämistä?

– Biopolttoaineen toimitusketju työllistää Suomessa koko energialaitoksen eliniän ajan, jos biomassa tuotetaan omissa metsissä ja pelloilla. Me suomalaiset hallitsemme hyvin biopolttoaineen toimitusketjut ja vientituotteitakin on paljon. Ydinvoimalan käyttämä polttoaine uraani on toistaiseksi tuontitavaraa.

Sitrassa on tutkittu sitä, miten energiainvestointipäätökset voitaisiin tehdä ottamalla huomioon aluetaloudelliset hyödyt. Noponen uskoo, että näillä perusteilla voitaisiin tehdä päätöksiä myös Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen osakaskunnissa.

– Pyhäjoen seudulle ydinvoimalalla on erityisesti rakentamisvaiheessa positiivinen aluetaloudellinen vaikutus, varsinkin jos rakentamisessa käytetään suomalaista työvoimaa. Aluetalouden kannalta kannattaisi kuitenkin pohtia kotimaisilla uusiutuvilla polttoaineilla toimivia voimaloita, Noponen sanoo.

– Tutkimustemme mukaan kotimaisen uusiutuvan polttoaineen – kuten puuhakkeen – käytön talous ja työllisyysvaikutukset ovat aluetaloudellisesti paljon kannattavampia kuin esimerkiksi kivihiiltä käytettäessä. Puuhakkeen käytöstä hyötyvät kotimaisen puupolttoaineen tuotantoketjuun kuuluvat yritykset, ja työllistävyys on yli kolminkertainen kivihiileen verrattuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?