Lehti: SEB, Handelsbanken ja Nordea rahoittavat ydinaseteollisuutta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lehti: Nordea rahoittaa ydinaseteollisuutta

Isot pohjoismaiset pankit rahoittavat lainoillaan ydinaseteollisuutta, kertoo ydinaseiden vastustajien tekemä tutkimus. Suurimpia lainoittajia ovat SEB Handelsbanken. Myös Nordea on mukana listalla.

10.10.2013 16:20 | Päivitetty 10.10.2013 16:21

Suuret pohjoismaiset pankit, kuten SEB ja Handelsbanken myöntävät lainoja ydinaseita valmistaville yrityksille. 

Myös finanssikonserni Nordea on ydinaseiden rahoittajien listalla. Toisaalta yhtiö saa kiitosta sijoituspolitiikkansa korjaamisesta.

Tiedot käyvät ilmi ydinaseita vastustavan Ican-järjestön ja rauhanorganisaatio IKV Pax Christin selvityksestä. Asiasta kertoo sanomalehti Dagens Nyheter (DN).

– Vaikuttaa siltä, että pankeissa ei ole tehty mitään ydinaseteollisuuden rahoittamisen lopettamiseksi, sanoo Josefin Lind ruotsalaisesta Lääkärit ydinaseita vastaan -järjestöstä DN:lle.

Nordean rahastotluopumassa

Pohjoismaisista pankeista suurin ydinasefirmojen lainoittaja on SEB (Skandnaviska Enskilda Banken). SEB on lainannut ydinasevalmistajille yhteensä 1,5 miljardia ruotsin kruunua eli noin 171 miljoonaa euroa. Lainoituskohteena oli vuonna 2010 brittiläinen BAE Systems ja vuonna 2011 yhteiseurooppalainen EADS.

Handelsbanken on lainoittanut yhdysvaltalaista asevalmistajaa General Dynamicsia vuosina 2010 ja 2011 yhteensä 735 miljoonalla kruunulla eli noin 84 miljoonalla eurolla.

Nordea puolestaan lainasi vuonna 2011 vajaat 300 miljoonaa kruunua (34 miljoonaa euroa) Rolls Roycelle. Lisäksi yhtiö omistaa runsaan 250 miljoonan kruunun (29 miljoonan euron) edestä Rockwell Collinsia. Pankki on tosin päättänyt luopua yhtiöstä rahastojensa salkuista.

Nordea on kuitenkin vielä listattuna aseteollisuuteen sijoittavien pankkien listalle, sillä se ei ole rajannut ydinasevalmistajia yksiselitteisesti sijoitusstrategiansa ulkopuolelle.Taloussanomien kysyessä Nordeasta ei haluttu kommentoida yksittäisten lainojen yksityiskohtia asiakassuhteeseen vedoten.

– Tarkoituksemme kuitenkin on, ettemme ota osaa ydinaseyhtiöiden uuteen rahoitukseen, yhtiön viestinnän toimittamassa lausunnossa sanotaan.

Nordean mukaan yhtiö pyrkii selvittämään rahastojensa sijoituksiin liittyviä eettisiä kysymyksiä mahdollisimman tarkasti. Yhtiön mukaan se noudattaa rahastojensa hallinnoinnissa tiukempaa linjaa kuin kansainväliset säännöstöt edellyttäisivät. Nordea myös korostaa myyneensä rahastojensa sijoitukset ydinaseyhtiöissä. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?