Twitterin tulevaksi arvoksi pörssissä veikataan jopa yli 20 miljardia dollaria - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Twitter kohta pörssiin – rahavyöry vai "facebookit"?

Twitterin osakkeen povataan listautumisannin jälkeen kallistuvan niin, että yhtiön markkina-arvo nousisi monikymmenkertaiseksi sen liikevaihtoon verrattuna.

8.10.2013 9:55 | Päivitetty 8.10.2013 9:50

Mikroblogipalvelu Twitter ei osoita merkkejä voitolliseksi nousemisesta, mutta eräät analyytikot veikkaavat sen markkina-arvon silti nousevan kohisten, kunhan yhtiö saa listautumisantinsa järjestettyä.

Twitter on listautumisesitteessään laskenut osakkeensa käyväksi arvoksi 20,62 dollaria.

Yhtiön osakkeiden määräksi on arvioitu 620 miljoonaa kappaletta, mikä antaisi sen markkina-arvoksi 12,8 miljardia dollaria eli 28,6 kertaa sen viimeisten kahdentoista kuukauden liikevaihto.

Markkinoilla toimivista sijoittajista esimerkiksi Ironfire Capital ja Gamco Investors kuitenkin arvioivat, että Twitterin markkina-arvo saattaa kaupankäynnin alettua nousta 15–20 miljardiin dollariin eli jopa 15 miljardiin euroon.

Yhtiöt perustelevat hinnannousua näkemyksellään, jonka mukaan Twitterin liikevaihto kasvaisi nopeasti sen kansainvälisen laajentumisen houkutellessa uusia mainostajia. Twitter kertoo listautumisesitteessään liikevaihtonsa yli kaksinkertaistuneen vuosittain.

Sica Wealth Managementin johtaja Jeffrey Sica panee vielä paremmaksi. Hän veikkaa Twitterin markkina-arvon voivan nousta jopa 40 miljardiin dollariin.

Sica itse ei kuitenkaan aio ostaa osaketta, mikäli ”yli-innostus” nostaa listautumisannissa arvon yli 30 miljardin dollarin.

– Arvostus on oikea huolimatta tuloksen puutteesta. Odotan liikevaihdon kasvavan eksponentiaalisesti vähittäiskaupan ja joukkoviestimien alkaessa hakea Twitteristä keinoja uusien asiakkaiden houkuttelemiseen, Sica sanoo uutistoimisto Bloombergille.

Twitteriä saattaa odottaa sama riski kuin Facebookia, eli osakkeen arvo romahtaa heti pörssiin listautumisen jälkeen. Facebookin osakkeen arvo on noussut vasta hiljattain listautumisajankohdan tasolle ja ohi.  Facebook listautui pörssiin toukokuussa 2012. 

Twitterin listautumisesitteestä käy ilmi, että sen tulos kuluvan vuoden alkupuoliskolla oli 69,3 miljoonaa dollaria tappiolla, kun tappio vuotta aiemmin oli 49,1 miljoonaa dollaria. Liikevaihtoa kertyi alkuvuonna 254 miljoonaa dollaria.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?