McDonald'sin valta pysäyttää – tiesitkö tämän jätistä?

Pikaruokajätti McDonald’s ei ole pelkkiä purilaisia. Yhtiön vaikutus ihmisten arkeen on valtava. Tiesitkö, että kultaisen M-kaaren uskotaan olevan ristiä tunnetumpi symboli? Tai että joka kahdeksas yhdysvaltalainen on ollut yhtiössä töissä?

30.9.2013 20:18 | Päivitetty 1.10.2013 8:50

Vaikka koko Suomen pääkaupunkiseudulla asuva väki tekisi töitä McDonald’sille, yhtiöltä jäisi joitakin satojatuhansia työpaikkoja ilman tekijää. Yhtiön leivissä nimittäin painaa töitä yli 1,8 miljoonaa ihmistä.

Talouslehti Business Insider kokosi tämän ja kymmenkunta muuta faktaa, jotka valaisevat McDonald'sin vaikutusvaltaa.

Ensinnäkin koko: McDonald’seja on maailmassa yli 34 000. Tämä on enemmän kuin mitä pikaruokaketjuilla Burger King, Arby’s, Wendy’s ja Taco Bells on toimipaikkoja yhteensä. Yksistään viime vuonna vietettiin 1 400 uuden ravintolan avajaisia.

Etenkin Yhdysvalloissa työ McDonaldsilla on arkea. Yhtiö arvioi, että joka kahdeksas yhdysvaltalainen on ollut heillä töissä. Briteissä yhtiö taas on yksityisen sektorin suurin työllistäjä.

McDonalds tekee tunnettavuutensa vuoksi lujaa töitä. Viime vuonna se käytti mainostamiseen 788 miljoonaa dollaria. Tämä on kaksi prosenttia maailmassa käytetyistä mainosrahoista.

Tulosta on syntynyt: Kultainen M-kaari on tunnetumpi symboli kuin risti, Business Insider väittää. Ja asiakkaitakin riittää, 63 miljoonaa joka päivä.  Hampurilaisia yhtiö myy joka sekunti 75 kappaletta. Ranskalaisia perunoita se taas kauppaa 13 miljardia annosta vuodessa. Tämä tekee 97 annosta jokaista samana vuonna syntynyttä ihmistä kohden.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa syödyssä pihvimäärässä? Sitä, että yksistään yhdysvaltalaiset syövät Macin pihvejä viiden ja puolen miljoonan naudan edestä vuosittain. Ja lopuksi: Kaiken tämän ohella McDonald’s on maailman suurin lelujen välittäjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?