Blackberryn perustaja vastusti Z10-älypuhelinta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lehti paljastaa: Kosketusnäyttö suututti Blackberryn perustajan

Kanadalaisen älypuhelinvalmistajan vajoamisen taustalta löytyy korkeimman johdon kiistoja ja merkittävä epäonnistuminen operaattorisuhteissa, The Globe and Mail -lehti uutisoi.

Z10 ei pelastanut Blackberryä.

30.9.2013 16:05 | Päivitetty 30.9.2013 16:02

Blackberry eli entinen RIM on päätymässä rahoitusyhtiön syliin useiden taloudellisesti hankalien vuosien jälkeen. Yhtiön puhelinten suosio on syöksynyt pohjalukemiin. The Globe and Mail -lehti kaivoi Blackberryn lähihistoriasta hetkiä, jotka saattoivat olla varsin tärkeitä yhtiön kohtalon kannalta.

Lehden artikkeli on huomattavan pitkä, mutta siitä on julkaissut tiivistelmän esimerkiksi Cnet News.com. Blackberry yritti tänä vuonna vielä nousua uudella Z10-älypuhelimellaan, joka kilpailijoidensa tavoin on täysin kosketusnäyttöinen ilman Blackberryn perinteistä tunnusmerkkiä eli fyysistä näppäimistöä.

The Globe and Mailin mukaan yhtiön perustajiin lukeutuva Michael Lazaridis vastusti selvin sanoin pääjohtaja Thorsten Heinsin suunnitelmia hallituksen kokouksessa viime vuonna.

Lazaridiin mukaan Blackberry hylkäsi kilpailijoita matkivan Z10:n myötä hänen visionsa yrityksiä palvelevasta laitteesta. Hän osoitti perinteistä Blackberry-laitetta ja sanoi, että "tämän minä tajuan", koska se on selvästi omanlaisensa. Sitten hän näytti kosketusnäyttöistä laitetta sanoen "tätä minä en tajua", Globe and Mail kirjoittaa. Tieto on peräisin samassa huoneessa olleelta henkilöltä.

Heins sai viime vuonna aikaan kinaa myös yhtiön ylimpään johtoon aikanaan kuuluneen Jim Balsillien kanssa. Balsillie halusi lisensoida Blackberryn arvostetun Messenger-palvelun kilpailijoille, mutta Heins tyrmäsi ajatuksen. Seurauksena Balsillie jätti hallituksen ja katkoi kaikki siteet yhtiöön.

Lehden mukaan Blackberryllä oli näytön paikka pian sen jälkeen, kun Apple esitteli ensimmäisen iPhonensa vuonna 2007. Yhdysvaltain merkittävä teleoperaattori Verizon pyysi Blackberryä luomaan kosketusnäyttöisen "iPhonen tappajan", mutta lopputulos floppasi. Siksi Verizon kääntyi Motorolan ja Googlen puoleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?