Varaosakartelli jälleen oikeudessa – haussa suuret vahingonkorvaukset - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Varaosakartelli jälleen oikeudessa – haussa suuret vahingonkorvaukset

Atoy hakee miljoonakorvauksia viideltä autojen varaosakauppakartellista tuomitulta yritykseltä. Helsingin käräjäoikeus aloitti vahingonkorvausvaateiden käsittelyn elokuussa.

25.9.2013 14:55 | Päivitetty 25.9.2013 15:09

Autojen varaosakaupan kartellioikeudenkäynnissä alkoi uusi vaihe, kun Helsingin käräjäoikeus aloitti 56 miljoonan euron vahingonkorvauksien käsittelyn.

Vahingonkorvauksia hakee varaosa- ja korjaamoyritys Atoy, joka haluaa hyvitystä kartellista johtuneista taloudellisista menetyksistä.

Atoy kertoo tiedotteessaan, että yritys joutui kartellin aiheuttamien vaikeuksien ja menetysten takia irtisanomaan työntekijöitä ja realisoimaan yhtiön omaisuutta.

"Vaade onlöyhällä pohjalla"

Vastaajina oikeudenkäynnissä on viisi – Arwidson, HL Group, Kaha, Koivunen ja Örum – varaosamaahantuojaa, jotka korkein hallinto-oikeus (KHO) tuomitsi vuonna 2012 osallisuudesta autovaraosamarkkinoiden tukkuportaan kartelliin.

– Vaade on löyhällä pohjalla ja summa on täysin kohtuuton, sanoo Arwidsonin entinen toimitusjohtaja, eläkkeelle oleva Markus Tötterman Taloussanomille.

Hänen mukaansa Atoy pyrkii hakemaan korvauksia siitä, että yrityksen strategia meni aikoinaan mönkään.

Koivusen toimitusjohtaja Jukka Kock ja Örumin toimitusjohtaja Kai-Petteri Purhonen kieltäytyivät kommentoimasta. Molemmat vetosivat kesken olevaan oikeuskäsittelyyn.

Monen vuodenprosessi

Varaosakauppakartelli alkoi huhtikuussa 2004, kun Atoy julkisti yhteistyösopimuksen Osaset-varaosakauppiaiden kanssa.

Viisi kilpailijaa vastasi haasteeseen muodostamalla kartellin, joka esti Atoyn ja Osaset-kauppiaiden yhteistyön.

Kilpailuvirasto (nykyisin Kilpailu- ja kuluttajavirasto) paljasti kartellin saman vuoden heinäkuussa, kun Arwidson oli tunnustanut osallistuneensa kartelliin.

Virasto esitti vuonna 2006 neljälle kartellissa mukana olleelle yritykselle yhteensä 3,76 miljoonan euron seuraamusmaksuja, joista Koivuselle 1,65 miljoonaa euroa, Kahalle 1,33 miljoonaa euroa, Örumille 525 000 euroa ja HL Groupille 260 000 euroa.

Virasto ei esittänyt seuraamusmaksua Arwidsonille, koska yhtiö tunnusti osallisuutensa ja teki yhteistyötä Kilpailuviraston kanssa kartellin paljastamiseksi.

Lopulta KHO hylkäsi kaikki Kilpailuviraston päätöksestä tehdyt valitukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?