Kullanvärisen iPhone 5S:n saatavuus ratkaisee Applen myyntimenestyksen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Applen tulevaisuus punnitaan tänä viikonloppuna

Julkaistu: 20.9.2013 9:41, Päivitetty 20.9.2013 9:41

Apple on maailman arvokkain teknologiayritys, mutta sen markkina-arvo on kääntynyt laskuun. Tämän viikonlopun uusien iPhone-mallien myynti on erittäin merkittävä Applen tulevalle kehitykselle.

Uudet iPhone 5S ja iPhone 5C tulivat myyntiin tänään perjantaiaamuna. Applelle niiden menestys on erittäin merkittävä, sillä ne katkaisevat pitkän kuivana jatkuneen tuotejulkistuskauden.

Uusien iPhone-älypuhelinten myynti käynnistyi ensin Australiassa ja Japanissa. Sydneyn liikekeskustassa 400 ihmistä kokoontui jonottamaan ovien avautumista, Tokion Ginzassa jonossa oli 800 Apple-fania.

Cnetin Kiinasta välittämien tietojen mukaan sikäläisen ennakkovarausten paikat oli myyty lähes loppuun.

Tämä on ensimmäinen kerta, jolloin kiinalaiset pääsevät ostamaan uusia laitteita ensimmäisessä aallossa. Aikaisemmin kiinalaiset trokarit ovat ostaneet uusia Applen laitteita Hongkongista ja ulkomailta ja salakuljettaneet ne mantereelle.

Ensimmäisessä aallossa uusien iPhone-puhelinten myynti käynnistyy myös Hongkongissa, Singaporessa, Britanniassa, Ranskassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Apple avasi tapansa mukaan uusien laitteiden ennakko-ostomahdollisuuden viikkoa aikaisemmin, mutta aikaisemmasta poiketen se ei ole kertonut tilauskertymän kehitystä. Washington Postin mukaan tämän on tulkittu viittaavaan odotettua heikompaan kysyntään.

Viime vuonna iPhone 5 rikkoi älypuhelinten myyntiennätyksen ensimmäisen viikonlopun aikana. Uutistoimisto Bloombergin mukaan viikonlopun myynti riippuu paljon siitä, onko Applella riittävästi parempia 5S-puhelimia. 5S-mallissa on uutuusominaisuuksia, kun taas 5C-malli on värikkäämpiin kuoriin uudelleen paketoitu iPhone 5.

Yankee Groupin analyytikko Carl Howe sanoi menetyksen riippuvan kokonaan Applen myyntivarastojen koosta. Hänen mukaansa myynti voi nousta jopa seitsemään miljoonaan, mutta jos laitteista on pulaa, se voi jäädä alle viiden miljoonan.

BBC:n mukaan useat matkapuhelinoperaattorit valittavat yksityisesti iPhone 5S-puhelinten niukkuudesta Britanniassa. Sen sijaan 5C-puhelimia on saatavilla runsaasti. Kahden eri operaattorin sisäpiiriläiset sanoivat epäilevänsä, että Apple yrittää satsata 5C-mallin myyntiin, mutta asiakkaat eivät ole innostuneet tilaamaan niitä.

Apple ei ole antanut operaattorien tai jälleenmyyjien välittää asiakkaidensa 5S-puhelimien ennakkotilauksia.

CNN raportoi, että yksikään operaattori ei ole ilmoittanut iPhone 5C:n myyntierien loppumisesta. 5S-puhelimista kullan ja hopeaväriset mallit ovat kysytyimpiä, mutta ”avaruudenharmaa” ei kiinnosta. Myös Kiinassa, jossa kullanvärinen on erittäin kysytty, harmaa uhkaa jäädä hyllylle.