Asuntojen hoitomenoista pääosa on veroja

Asunto-osakeyhtiöiden hoito kallistui viime vuonna selvästi edellisvuodesta. Hoitokuluja nosti etenkin verojen, energian ja palkkojen nousu.

13.9.2013 15:56 | Päivitetty 13.9.2013 15:55

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut kasvoivat keskimäärin 4,2 prosenttia viime vuonna edellisvuodesta. Tilastokeskuksen mukaan ne olivat keskimäärin 3,75 euroa neliöltä kuukaudessa.

Kerrostaloissa hoitokulut nousivat vähemmän kuin rivitalossa, mutta ne olivat noin 0,40 euroa suuremmat kuin rivitaloissa eli noin 4,38 euroa neliöltä.

Pääkaupunkiseudun kerrostaloissa hoitokulut ovat kaikkein kovimmat. Kiinteistöliiton pääekonomistin Jukka Keron keräämän aineiston mukaan viime vuonna kulut olivat keskimäärin 5,04 euroa neliöltä.

– Eniten hintoja nostaa energian hinnan, verojen ja palkkojen nousu, Kero kertoo.

Energian hinnan merkitys on suuri, sillä neljännes hoitokuluista menee lämmitykseen. Lämmityskustannukset nousivat viime vuonna 0,07 euroa 1,09 euroon neliöltä.

Toinen suuri erä on verotus. Kiinteistövero nousi viime vuonna ja keskimäärin sitä maksettiin viime vuonna 0,27 euroa kerrostaloneliötä kohti. Kiinteistövero on kuitenkin pieni osa koko asunto-osakeyhtiön veropotista, johon kuuluvat myös, valmisteverot, sähkövero, jätevero ja arvonlisävero.

– Kerrostaloissa verojen osuus hoitokuluista on keskimäärin 27 prosenttia. Pientaloissa se on keskimäärin 39 prosenttia.

Korjausmenot laskivatedellisvuodestaKorjauskustannukset olivat vielä edellisvuonna miltei yhtä suuret kuin lämmitysmenot, mutta ne alenivat viime vuonna alle euroon neliöltä. Tilastokeskuksen tilastossa näihin kuuluvat kunnostukset, kuten talon puuosien maalaaminen tai jätehuoneen kunnostus.

Korjauskustannusten supistuminen ei siis tarkoita, että putki- tai julkisivuremontteja olisi tehty aiempaa vähemmän.

Tilastokeskuksen toisen tilaston mukaan asunto-osakeyhtiöiden korjausten arvo kasvoi viime vuonna viisi prosenttia edellisvuodesta.

Keron mukaan tämä saattaa  tarkoittaa, että korjausvelan määrä on voinut pysyä paikoillaan tai jopa hieman supistua. Hän kuitenkin huomauttaa, että kunnollista tietoa korjausvelan suuruudesta ei ole.

Palvelu- ja huoltokustannukset kohosivat viime vuonna edellisvuodesta. Keron mukaan nousu selittyy palkkojen kohoamisella ja veroilla. Politiikka heiluttaaasumisen hintaaAsunto-osakeyhtiöiden hoitokulut ovat nousseet keskimäärin vuodesta 2008 lähtien. Kero ei usko, että suunta muuttuu.

– Kiinteistönpito tulee yhä kalliimmaksi, hän sanoo.

Maailmanmarkkinahintojen nousu välittyy asumiseen, mutta Keron mukaan yksi suuri hintojen nostaja on poliittiset päätökset, jotka koskevat esimerkiksi energian verottamista sekä kiinteistö- ja rakennusalan säätelyä.  

Hän toivoo, että kustannuksia ei lisättäisi kohtuuttomasti.

– Muuten kärsii joko kiinteistönpito tai ostovoima – tai molemmat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?