Köyhyys uhkaa joka neljättä eurooppalaista – kriisitoimet "hölynpölyä"

Brittiläinen avustusjärjestö Oxfam varoittaa, että neljännes eurooppalaisista uhkaa ajautua köyhyyteen valtiontalouden säästötoimien takia.

13.9.2013 11:17 | Päivitetty 13.9.2013 11:18

Oxfamin a Cautionary Tale -raportin mukaan 4 500 miljardin euron pankkien pelastusoperaation seurauksena käynnistetyt toimet lisäävät köyhyyttä ja eriarvoisuutta jopa kahden vuosikymmenen ajaksi sen sijaan, että ne keventäisivät valtioiden velkataakka tai tukisivat kasvua.

– Tapa, jolla Eurooppa hoitaa talouskriisiään uhkaa ajaa sosiaalisia oikeuksia vuosikymmeniä taaksepäin. Aggressiiviset sosiaaliturvan, terveydenhoidon ja koulutuksen leikkaukset, työntekijöiden oikeuksien kaventaminen ja epäreilu veropolitiikka painavat miljoonat eurooppalaiset köyhyyden kierteeseen, joka saattaa yltää sukupolvien yli. Toimet ovat taloudellista ja moraalista hölynpölyä, Oxfamin EU:n-toimiston päällikkö Natalia Alonso sanoo järjestön tiedotteessa.

Oxfam arvioi, että jatkuessaan valtiontalouden säästötoimet voivat ajaa 15–25 miljoonaa eurooppalaista köyhyyteen vuoteen 2025 mennessä. Tämä kasvattaisi köyhyysriskissä olevien määrän 146 miljoonaan.

– Valtiontalouden kiristämisestä hyötyvät ainoastaan rikkaimmat kymmenen prosenttia eurooppalaisista, joiden omaisuus on vain kasvanut. Kovimpien säästötoimien kohteena olevat Kreikka, Irlanti, Italia, Portugali, Espanja ja Britannia ovat pian maailman epätasa-arvoisimmat maat, elleivät niiden johtajat käännä kurssiaan. Esimerkiksi Britanniassa ja Espanjassa kuilu rikkaiden ja köyhien välillä voi kasvaa yhtä suureksi kuin Etelä–Sudanissa tai Paraguayssa, Alonso sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?