Työttömyys pahenee Kreikassa – matkailusta pieni pelastusrengas - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kreikka toivoo turismista apua työttömyyteen

Kreikan työttömyys loikkasi kesäkuussa ennätyslukemiin. Työttömiä on noin tuplasti enemmän kuin EU-maissa keskimäärin. Hyvän matkailuvuoden toivotaan hieman kaunistavan lukemia.

13.9.2013 10:25 | Päivitetty 13.9.2013 10:25

Kreikassa työttömänä on useampi kuin joka neljäs työikäinen. Kreikkalainen tilastoviranomainen ESLTAT raportoi, että kesäkuussa mitattu 27,9 prosentin työttömyysaste on korkein vuoden 2006 jälkeen, jolloin tilastoa alettiin koota kuukausittain.

Maan suurin ammattilitto GSEE ennustaa, että työttömyys nousee tänä vuonna 29 prosenttiin ja ensi vuonna 31,5 prosenttiin, kertoo kreikkalainen Kathimerini-lehti verkkosivuillaan.

Tiukkojen tukipakettien ja säästöohjelmien kanssa painiva hallitus uskoo, että Kreikka olisi nyt saavuttanut taantuman pohjan. Paikallinen talouslehti Naftemporiki kertoo hallituksen asettaneen tavoitteeksi talouden supistumisen kuromisen 3,8 prosenttiin ensi vuonna.

Kreikkalaisen liikepankin Eurobankin ekonomisti Platon Monokroussos sanoo, että työllisyysluvut synkistävät Kreikan talousnäkymiä liioitellusti.

– Kun katsotaan vuosittaista työllisyyden suhdannevaihtelua ja huomioidaan yksityisen sektorin uudet investoinnit, työttömyyden voidaan uskoa olevan nyt suhdannekuopan ääripäässä, sanoo Monokroussos.

Ekonomisti odottaa työttömyyden helpottuvan jo toisella vuosipuoliskolla hyvän matkailuvuoden ja valtion lyhytaikaisten työllistysohjelmien ansiosta.

– Turismista koostuu noin viidennes Kreikan kansantuotteesta, ja alalla työskentelee noin viidennes kaikista työntekijöistä. Matkailualalla on menossa huippukausi. Tänä vuonna Kreikassa lomailee ennätykselliset 17 miljoonaa vierailijaa ja odotamme alan liikevaihtoon noin 10 prosentin kasvua, sanoo Monokroussos.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?