Tässä on korkojen nousun kipukynnys USA:ssa

Yhdysvaltain kymmenvuotisen lainan korko on noussut tasaisesti toukokuun alusta. Nousuputken pää ei ole vielä näkyvissä, mutta analyytikot uskovat Fedin toimivan, jos nousu jatkuu liian nopeana tai liian korkealle.

12.9.2013 16:37 | Päivitetty 12.9.2013 16:33

Yhdysvaltain valtion velkakirjojen korkojen nousulle ei näy loppua. Yhdysvaltain kymmenvuotisen lainan markkinakorko on noussut tasaisesti toukokuun alusta, jolloin korko oli 1,63 prosenttia. Viime viikolla korko käväisi jo lähes kolmessa prosentissa.

Myös lyhyemmät korot ovat nousseet, mutta maltillisemmin.

– Toukokuun alussa korot olivat poikkeuksellisen matalalla. Nyt korkomarkkinat normalisoituvat, pankkikonserni Nordean analyytikko Suvi Kosonen sanoo Taloussanomille.

Korkojen nousulle on kaksi toisiinsa kietoutunutta syytä: odotukset Yhdysvaltain keskuspankin Fedin elvytysohjelman supistamisesta ja tiedot Yhdysvaltain taloustilanteen kohenemisesta. Fed on viestittänyt, että se alkaa vähentää kuukausittaisia 85 miljardin dollarin velkakirjaostojaan, jos taloustilanne paranee keskuspankin odottamalla tavalla.

Sijoittajat hinnoittelevat jo nyt korkoihin elvytysohjelman supistumisen.

"Kipukynnys3,5 prosenttia"

Taloustilanne on parantunut, ja sijoitusyhtiö eQ:n salkunhoitajan Tommy Petersenin mukaan markkinoilla odotetaan Fedin ilmoittavan velkakirjaostojen vähenemisestä jo syyskuun korkokokouksessaan, joka pidetään ensi viikon keskiviikkona.

– Uskon, ettei Fed halua antaa pitkien korkojen nousta liikaa. Vielä voidaan kokeilla vähän korkeampia tasoja, mutta 3,5 prosentin korko alkaa olla kipukynnys, jolloin Fed muuttuu varovaisemmaksi ja muuttaa sanomaansa, Petersen arvelee.

Nordea ennustaa Yhdysvaltain kymmenvuotisen velkakirjan koron nousevan 3,9 prosenttiin vuoden 2015 loppuun mennessä. Jos treasury-lainojen korot alkavat nousta liian nopeasti, Fed puuttunee peliin esimerkiksi muuttamalla ohjeistustaan ohjauskoron nostosta, Kosonen uskoo.

Keskuspankki on luvannut korkojen pysyvän lähellä nollaa niin kauan kuin työttömyys on yli 6,5 prosentissa eikä inflaation ennusteta 1-2 vuoden aikavälillä kiihtyvän yli 2,5 prosentin.

Kososen mukaan Fed voisi vetää tavoitteen hieman alemmaksi kuuteen prosenttiin.

– Jos korkojen nousu johtuu siitä, että taloustilanne paranee, korkojen pitääkin nousta. En näe korkojen nousua pelkästään ongelmallisena asiana. Vaikka toukokuun jälkeen korot ovat nousseet paljon, historiallisesti ne eivät ole korkealla, hän sanoo.

"Korkojen nousuhidastaa taloutta"

Yhdysvaltain velkakirjojen korkojen nousu heijastuu kaikkialle maailmantalouteen. Yhdysvalloissa se näkyy selkeimmin asuntokaupassa. Uusien asuntojen kauppa hidastui Yhdysvalloissa heinäkuussa kesäkuusta.

EQ:n Petersenin mukaan korkeammat korot voivat hillitä myös yksityistä kulutusta. Lisäksi korkojen nousu voi rokottaa yritysten investointihalukkuutta, hän sanoo.

– Korkojen nousu voi välillisesti vaikuttaa Suomeenkin vientikysynnän kautta, Petersen luonnehtii korkojen nousun vaikutuksia.

Yhdysvaltain valtionvelkakirjojen korkojen nousuputki on heijastunut korkojen nousuna myös Euroopassa. Esimerkiksi Saksan kymmenvuotisen lainan korko on noussut toukokuun alun 1,16 prosentista yli kahteen prosenttiin. Taustalla on Yhdysvaltain korkokehityksen lisäksi Euroopan hieman elpynyt taloustilanne.

– Korkojen nousulla pitäisi olla hidastava vaikutus talouteen, Nordean Kosonen sanoo.

Keskuspankkielvytyksen vähenemisellä on negatiivinen vaikutus myös osakemarkkinoihin. Kososen mukaan talouden näkymien paraneminen kuitenkin tukee pitkällä aikavälillä osakemarkkinoita.

– Nyt lyhyen aikavälin markkinaliikkeet ovat olleet suuria, ja ajurina ovat olleet odotukset Fedin rahapolitiikan muuttumisesta.

Odotukset ohjauskorkojen noususta eivät vielä nosta lyhimpiä markkinakorkoja. Ohjauskorot pysyvät analyytikoiden arvioiden mukaan ennätysmatalalla vielä ensi vuoden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?