Matkailualan unelma: Viisumivapaus toisi muhkeat tulot Venäjältä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Matkailuala: Viisumivapaus toisi muhkeat tulot Venäjältä

Suomen ja Venäjän välinen viisumivapaus tuplaisi venäläisturistien määrän ja tuottaisi matkailu- ja ravintola-alalle 800 miljoonaa euroa lisätuloja. Valtion verokassa kasvaisi 180 miljoonalla eurolla, sanoo alan etujärjestö.

11.9.2013 13:33 | Päivitetty 11.9.2013 13:31

EU ja Venäjä neuvottelevat parhaillaan viisumivapauden toteuttamisesta. Viisumipakosta voitaisiin luopua parhaassa tapauksessa vuonna 2018.

Viisumivapaus toisi paitsi matkailu- ja ravintola-alan yrityksille, myös valtiolle merkittäviä taloushyötyjä, sanoo alan yritysten etujärjestö Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa.

Tutkimus- ja analysointikeskus TAKin ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan viisumivapaus kasvattaisi venäläisten Suomeen tekemien matkojen määrän 7,1 miljoonaan vuodessa, kun nyt matkoja tehdään noin neljä miljoonaa. Matkailu- ja ravintolapalvelujen kysyntä kasvaisi Suomessa yli 10 prosenttia.

– Venäläisten kiinnostus Suomeen on valtava ja esimerkiksi Moskovan seudulla Suomi tunnetaan vielä huonosti, sanoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

MaRa arvioi, että viisumivapaus kasvattaisi matkailu- ja ravintola-alan kysyntää noin 800 miljoonan euron arvosta vuodessa. Alan työpaikat lisääntyisivät 10 prosenttia. Valtion matkailu- ja ravintola-alalta keräämät venäläisten palveluista syntyneet verotulot kasvaisivat nelinkertaisiksi eli noin 180 miljoonaan euroon.

Viisumivapauden vaikutukset kohdistuisivat lähinnä Itä-Suomeen ja Uudellemaalle.

Viime vuonna Suomessa vieraili 7,6 miljoonaa ulkomaista matkailijaa. Suomen ulkomainen matkailutulo oli 3,8 miljardia euroa. Rekisteröityjen yöpymisten määrällä mitattuna tärkeimmät lähtömaat olivat Venäjä, Ruotsi, Saksa ja Britannia.

Matkailu- ja ravintola-ala tuo valtiolle vuosittain 5,2 miljardin euron verotulot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?