Nokia ja Mersu tekevät älykarttoja robottiautoihin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokia ja Mersu tekevät älykarttoja robottiautoihin

Ilman matkapuhelimia elävä Nokia nojaa nyt vahvasti kartta- ja paikannustekniikkaan. Niistä voi tulevaisuudessa olla iloa robottiautojen omistajille.

10.9.2013 13:45 | Päivitetty 10.9.2013 13:45

Karttatekniikan merkitys Nokiassa nousee nyt merkittävään osaan. Puhelinvalmistuksesta luopumisen jälkeen Nokialle jää kolme liiketoimintayksikköä: verkkotekniikkaa valmistava Nokia Solutions and Networks, teknologiaa kehittävä ja lisensoiva Advanced Technologies sekä kartta- ja paikannusyksikkö Here.

Here perustuu Navteq-yhtiöön, jonka Nokia osti vuonna 2008 vajaan kuuden miljardin euron hintaan. Yhtiöllä oli jo vahva asema autonavigoinnin kartoissa, ja panostuksia autotekniikkaan on jatkettu. Navteq-yksikössä työskentelee yli 7000 henkilöä.Robottiautoilleuudenlaiset kartat

Nokia kertoo, että Here-yksikkö on aloittanut yhteistyön autovalmistaja Mercedes-Benzin kanssa. Yhtiöt kehittävät uudenlaisia älykkäitä karttoja, joita käytetään nettiin liitettävissä autojärjestelmissä ja myöhemmin itsestään ajavissa autoissa.

Mercedes ja Nokia ovat jo rakentaneet uudenlaisen kartan historiallisesta reitistä, jonka ensimmäinen Benz-henkilöauto ajoi 125 vuotta sitten Saksassa. Tästä Mannheimin ja Pforzheimin välisestä reitistä tehtiin kolmiulotteinen digitaalinen kartta, joka sopii robottiautojen käyttöön.

Itsestään ajavat autot tarvitsevat enemmän tietoa kuin mitä perinteiset kartat sisältävät. Nokia kertoo, että karttaan kerättiin tarkat tiedot esimerkiksi kaistojen määrästä ja niiden ajosuunnasta sekä liikennemerkeistä. Kartat sisältävät myös liikennevalojen tarkat sijainnit.

Nokia ilmoitti myös kahdesta muusta yhteistyöhankkeesta. Here-yksikkö tekee yhteistyötä autoteollisuuden suurten alihankkijoiden Magneti Marellin ja Continentalin kanssa. Nokia kehittää navigointia ja muita nettipohjaisia palveluita yhtiöiden järjestelmiin, joita myydään autovalmistajille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?