Presidentti Obama: Emme vakoile tavallisia ihmisiä

Ruotsissa vieraileva presidentti Barack Obama vakuutti, että USA ei vakoile tavallisten ihmisten puheluita tai sähköposteja.

4.9.2013 20:30 | Päivitetty 4.9.2013 20:30

Presidentti Barack Obama puhui Ruotsissa vakoilusta. Hän ilmoitti, että USA:n turvallisuusvirasto NSA ei urki tietoja tavallisten ihmisten puhelinkeskusteluista tai sähköpostiviesteistä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

– Voin vakuuttaa Euroopalle ja koko maailmalle, että emme kiertele ympäriinsä vakoilemassa tavallisia ihmisiä, sanoi Obama Ruotsin pääministerin Fredrik Reinfeldtin kanssa yhdessä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Obaman mukaan vakoilua käytetään vastaterrorismin torjuntaan, joukkotuhoaseiden etsintään ja virtuaaliturvallisuuden parantamiseen.

– Emme tee asioita vain siksi, että pystyisimme tekemään ne, tiivisti presidentti.

Presidentti Obamaa on pommitettu urkintakysymyksillä siitä lähtien, kun entinen NSA:n työntekijä Edward Snowden vuoti julkisuuteen materiaalia, joka osoitti NSA:n urkkivan sekä Yhdysvaltojen kansalaisten että ulkomaalaisten sähköpostia ja puheluita.

Snowden sai turvapaikan Venäjältä, vaikka Obaman hallinto vaati häntä Yhdysvaltoihin vastaamaan oikeudessa vakoilusyytteisiin.

Presidentti Obama saapui Ruotsiin keskiviikkona aamupäivällä. Hänen tavoitteenaan on vahvistaa suhteita Pohjolan maihin ennen lähtöään Venäjälle G20-kokoukseen.

Myös presidentti Sauli Niinistö matkusti Tukholmaan keskiviikkona. Hän tapaa Obaman illallisella Ruotsin pääminiterin virka-asunnolla.

Obamalla on mukanaan mittava turvamiesjoukko, sillä Ruotsi on luokiteltu korkean turvariskin maaksi viime vuosikymmeninä sattuneiden kahden ministerimurhan takia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?