Nokian osake rauhallisessa nousussa spurtin jälkeen

Helsingin pörssissä on liikuttu eilisen Nokia-hurmoksen jälkeen odottavissa tunnelmissa. Nokian osakkeella on käyty kauppaa vilkkaasti, mutta kurssiliikkeet ovat olleet melko pieniä.

4.9.2013 16:29 | Päivitetty 4.9.2013 16:29

Nokia ilmoitti eilen myyvänsä matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille. Uutinen sinkautti yhtiön osakkeen 34 prosentin nousuun.

Muuten vaihto on ollut vaisua, ja kurssitaso on pysytellyt lähellä eilistä tasoa.  Sijoittajat alkavat jo pikku hiljaa odotella uutisia Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin velkakirjaostojen tulevaisuudesta.

– Fedin seuraava kokous on kahden viikon kuluttua, ja markkinat odottavat uutista arvopaperiostojen vähentämisestä.  Epävarmuuden olemassaolon voi laskea esimerkiksi maailman merkittävistä osakeindekseistä, joiden volatiliteetti on nousussa. Tämä kertoo siitä, että sijoittajat ostavat paljon suojaosakkeita yllättävien käänteiden varalle, sanoo Evli Pankin strategi Valtteri Ahti.

Myös muissa Euroopan pörsseissä on liikuttu lievässä luisussa. DJ Stoxx 600 -indeksi oli noin kello 14.30 Suomen aikaa pakittanut 0,4 prosenttia.

Helsingin yleisindeksi OMXH oli lähes eilisellä tasollaan 6 558,93 pisteessä. Vaihdetuimpien osakkeiden OMXH 25 -indeksissäkään ei ollut tapahtunut muutoksia.

Vaihtoa oli kertynyt 305 miljoonaa euroa, josta lähes kaksi kolmannesta eli 190 miljoonaa euroa oli Nokiaa.

Matkapuhelintoiminnoistaan irtautuva Nokia on saanut runsaasti suosituksen korotuksia. Luottoluokitusyhtiö Fitch ilmoitti asettaneensa Nokian luottoluokituksen tarkkailuun mahdollista nostoa varten.

Nokian osake oli 0,7 prosenttia plussalla lähes neljässä eurossa. Wall Streetilla Nokia vahvistui eilen 5,12 dollariin (3,89 euroa) eli 31,3 prosenttia.

Syklisissä osakkeissa imua

Vaihtokärjessä Nokian perässä etenivät konepaja- ja metsäteollisuuden osakkeet. Sykliset toimialat ovat saaneet imua maailman talouksien elpymisestä.

– Helsingin pörssi koostuu lähinnä syklisistä yhtiöistä. Kehitys on ollut elokuussa suotuisaa ja vuoden alusta OMXH-indeksi on noussut 13 prosenttia. Se on ohittanut niin kehittyvät markkinat kuin Yhdysvaltojen indeksitkin, Evlin Ahti sanoo.

Vaihtokakkosena oli hissiyhtiö Koneen B-osake, joka oli lähes eilisellä tasollaan. Kolmanneksi vaihdetuin oli metsäyhtiö Stora Enson R-osake, joka oli kallistunut 0,6 prosenttia. Kilpailija UPM oli kallistunut 0,9 prosenttia.

Vaihtokärjen tuntumassa liikkuivat myös energiayhtiö Fortum (0,0%), jakautumista suunnitteleva konepajakonserni Metso (+0,5%) ja voimaloita ja merimoottoreita valmistava Wärtsilä (-1,0 %).

Raute antoi tulosvaroituksen

Puuteollisuudelle koneita toimittava Raute antoi tulosvaroituksen. Yhtiö arvioi liikevaihtonsa laskevan viime vuodesta ja liiketuloksensa heikkenevän edellisestä vuodesta merkittävästi, mutta olevan voitollinen. Osake oli pakittanut 2,7 prosenttia.

Sijoitusyhtiö Panostaja painui tytäryhtiö Takomaan liittyvän liikearvon alaskirjauksen vuoksi tappiolliseksi tilivuotensa kolmannella neljänneksellä eli touko-heinäkuussa. Kertaeristä putsattuna voitto kuitenkin parani. Panostaja heikensi koko tilivuoden näkymiään.

Panostajan osake oli 2,8 prosentin nousussa.

Panostajan tytäryhtiölle, konepajayhtiö Takomalle touko-heinäkuu merkitsi tappioiden selvää kasvua. Liiketappio paisui 3,7 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 0,5 miljoonasta eurosta. Takoman osake oli sukeltanut seitsemän prosenttia.

Elintarvikekonserni Raision vaihdetumpi V-osake oli kallistunut 1,1 prosenttia. Benecol-jogurttijuomia aletaan myydä Hongkongissa ja Raision tavoitteena on myös avata markkinoita Brasiliassa, Venäjällä, Intiassa ja Kiinassa. 

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?