Kuka tiesi ja mitä? Nokia-optioita kaupattiin viime perjantaina erityisen paljon

Nokian osakkeita koskevat osto-optiot kiinnostivat joitain sijoittajia poikkeuksellisen paljon viime viikon perjantaina, yhdysvaltalainen johdannaiskauppojen selvitysyhtiö kertoo.

4.9.2013 15:23 | Päivitetty 4.9.2013 15:23

Viime viikon perjantaina, neljä päivää ennen Nokian ja Microsoftin matkapuhelinkauppaa koskenutta virallista ilmoitusta, 18 700 kappaletta syyskuun osto-optioita vaihtoi omistajaa, yhdysvaltalainen johdannaiskauppojen selvitysyhtiö OCC kertoo.

Optio on sopimus, jonka haltija saa oikeuden ostaa tai myydä osakkeen tiettyyn aikaan tietyllä hinnalla. Osto-option haltija hyötyy osakkeen hinnan noususta.

Tieto matkapuhelinyksikön myynnistä sinkosi Nokian osakkeen tiistaina yli 30 prosentin nousuun. Uutistoimisto Reutersin mukaan perjantain kauppa osto-optioilla oli selvästi vilkkaampaa kuin normaalisti.

Myyntioptioita vaihdettiin perjantaina vain 1 143 kappaletta. OCC:n mukaan sijoittajat pelasivat jo elokuun lopussa kurssinousun puolesta, kun osto-optioita vaihdettiin keskimäärin 3 700 kappaleen ja myyntioptioita 1 800 kappaleen päivätahtia.

Labour Day -viikonloppua edeltäneen perjantain piikki näyttää kuitenkin poikkeukselliselta – siksikin, että kauppaa käydään yleensä vähänlaisesti juhlapäivän alla.

– On vähintäänkin kiinnostavaa, että tällainen piikki kaupankäynnissä esiintyy ennen pitkää viikonloppua, Adam Warner kirjoittaa sijoitustutkimusyhtiö Schaeffer'sin blogissa.

Hankerekisteriperustettiin

Pörssiyhtiöt eivät saa kertoa osakekurssien kehitykseen vaikuttavaa tietoa muutoin kuin pörssitiedottamiseen liittyvien sääntöjen mukaisesti ja julkisesti.

Nokian ja Microsoftin kauppa lukeutuu sisäpiirintiedoksi. Kun suuria yritysjärjestelyitä aletaan valmistella, niille perustetaan hankerekisteri.

Nokiasta vahvistetaan Taloussanomille, että Microsoft-kauppaan liittyvä hankerekisteri perustettiin myös Nokiassa, kuten lakikin määrää. Rekisterin sisältöä tai perustamisaikaa yhtiö ei avaa.

Hankkeisiin liittyvää sisäpiirintietoa pidetään mahdollisimman pienenä, ja rekisterissä olevilta henkilöiltä on kaikenlainen kaupankäynti yhtiön arvopapereilla kielletty kunnes esimerkiksi kauppa tulee julki.

Yhdysvalloissa optiokaupankäynnin valvontaa koordinoiva johdannaispörssi CBOE ilmoitti, että se tutkii kaikkea epätavallista johdannaiskauppaa. CBOE ei kuitenkaan kommentoinut, tutkiiko se Nokian tapausta.

Myöskään Yhdysvaltain arvopaperiviranomainen, Nokia tai Microsoft eivät kommentoineet asiaa Reutersille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?