Nordea: USA:n näkymät hyvät – euroalueen taivaalla yhä pilviä

Nordea ennustaa tänään julkistamassaan talouskatsauksessa euroalueen talouden supistuvan vielä tänä vuonna 0,5 prosenttia toista vuotta peräkkäin.

4.9.2013 14:58 | Päivitetty 4.9.2013 15:00

Euroalueelta kuultiin tänään positiivisia uutisia, kun Eurostat kertoi euroalueen irtautuneen ainakin väliaikaisesti taantumasta toisella neljänneksellä. 

Nordea arvioi toipumisen jatkuvan, mutta edelleen hyvin hitaasti. Ensi vuonna euroalueen talous kasvaisi yhden prosentin ja 1,5 prosenttia vuonna 2015.

Horjuvalle toipumiselle antaa tukea tärkeimpien vientialueiden elpymisen vahvistuminen. Nordea ennustaa Yhdysvaltain talouskasvun jäävän tänä vuonna 1,7 prosenttiin, mutta kiihtyvän ensi vuonna 2,9 prosenttiin ja sitä seuraavana vuonna 3,2 prosenttiin.

Yksityinen kulutuskin kasvaisi tänä vuonna kaksi prosenttia ja ensi vuonna 2,8 prosenttia kotitalouksien lopetettua velkaantumisensa purkamisen ja luotonannon käännyttyä kasvuun.

– Korot ovat alhaalla, asuntolainojen kysyntä kasvussa ja asuntojen hinnatkin sitä myötä nousussa. Näkymät ovat Yhdysvalloissa hyvät, Nordean tutkimuspäällikkö Aki Kangasharju sanoi esitellessään pankin tuoretta talouskatsausta.

Euroalueelllariittää huolia

Euroalueella sen sijaan huolia aiheuttaa pankkien luotonannon jatkuva supistuminen. Vaikka luotonanto kokonaisuudessaan eli joukkolainat mukaan lukien onkin kääntynyt kasvuun, pankkilainojen tuki kasvulle horjuu.

Sen vuoksi ensisijaista Kangasharjun mukaan on saada pankkien stressitestit kuntoon ja huonot lainat perkuuseen.

Suurin huoli kuitenkin on euromaille kertynyt velka. Kreikka tarvitsee jo lyhyellä aikavälillä kymmenen miljardin euron apupaketin, minkä lisäksi Nordean mukaan lisäapu velan purkamisessa on todennäköisesti tarpeen pitemmällä aikavälillä.

Euroopan suurista talouksista avainasemassa ovat Ranska ja Italia, joiden on saatava omat rakenneuudistuksensa tehtyä, mikäli ne mielivät kestävään kasvuun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?