Nordean Sorjonen: Suomi yhden kortin varassa

Nordea näkee Suomen saattavan päästä elpymisen syrjästä kiinni. Kaikki on viennistä kiinni.

4.9.2013 13:35 | Päivitetty 4.9.2013 13:47

Suomen talouden toipuminen on täysin viennin varassa, sanoo Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen.

– Kotimaasta ei löydy kasvun moottoreita vaan työllisyys jatkaa loppuvuonna heikkenemistään, kotitaloudet pysyvät varovaisina ja yksityinen kulutus kasvaa hyvin vaatimattomasti. Myös investoinnit supistuvat edelleen, Sorjonen listasi esitellessään Nordean talouskatsausta tänään.

Nordea ennustaa työttömyysasteen tänä vuonna nousevan 8,2 prosenttiin viime vuoden 7,7 prosentista. Yksityisen kulutuksen pankki ennustaa tänä vuonna kasvavan vain 0,4 prosenttia eli vieläkin niukemmin kuin edellisen, kesäkuussa julkistetun Talousnäkymät-katsauksen arvioimat 0,5 prosenttia.

Investoinnit vastaavasti supistuisivat tänä vuonna toista vuotta peräkkäin ja jäisivät 2,1 prosenttia alle viime vuoden, jolloin laskua vuotta aiemmasta tuli yksi prosentti.

Venäjältä voitulla takapakkia

Talousindikaattoreista ei suoralta kädeltä näyttäisi löytyvän tukea kovin vahvoille odotuksille. Talouselämän luottamus on edelleen heikkoa eikä euroalueen ostopäällikköindeksien paraneminen vielä näy mitenkään Suomen teollisuustuotannossa. Maailmankauppa polkee paikoillaan eikä Suomen investointitavaroihin perustuva vienti tahdo piristyä, ennen kuin kapasiteetin käyttöasteet maailmalla nousevat.

Kuluvan vuoden alkupuoliskolla Suomen talous kääntyi vaisuun nousuun ja teknisesti Suomi on noussut taantumasta. Nordea ennustaa elpymisen jatkuvan ensi ja seuraavana vuonna. Maailmankauppaa koskevista indikaattoreista Sorjonen löytää perusteita odotuksille kasvun vahvistumisesta.

– Maailman ostojohtajien pessimismi on väistynyt ja he näkevät vientimarkkinan paljon parempana kuin aikaisemmin. Tämän pitäisi tarkoittaa sitä, että maailmankauppa alkaa piristyä vaatimattomasti ihan lähikuukausien aikana, minkä taas pitäisi heijastua Suomen vientiin kenties vielä tämän vuoden lopulla tai viimeistään ensi vuoden puolella, Sorjonen sanoo.

Taloudellinen toimeliaisuus on vahvistunut etenkin Suomelle tärkeillä alueilla.

– Yhdysvallat parantaa, euroalue pikku hiljaa parantaa, Britannia on parantanut selvästi viime aikoina ja Ruotsi näyttää olevan yllättävän hyvässä vedossa, Sorjonen sanoo.

Takapakkia voi kuitenkin tulla Venäjältä, jonka talouskasvu on perustunut lähes kokonaan öljyn hinnannousuun, mitä Nordean mukaan ei ole näköpiirissä. Toinen hidaste tulee Suomen viennin painottumisesta investointitavaroihin.

Nordea ennustaa Suomen kansantuotteen tänä vuonna supistuvan 0,5 prosenttia, mutta kasvavan ensi vuonna 1,5 prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 2,3 prosenttia. Silti bruttokansantuotteen määrä vuonna 2015 ei vieläkään yltäisi vuoden 2007 tasolle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?